NRGreport
Menü

Gáztőzsde

Az európai uniós és a hazai szabályozás alapján a magyarországi földgázpiacon jelenleg két platformon történik tőzsdei, illetve tőzsdeszerű kereskedés földgázzal és a kapcsolódó kapacitásokkal.

A CEEGEX Zrt.  – melynek tulajdonosa a HUPX Zrt. - mint szervezett földgázpiac működtetésére vonatkozó engedéllyel rendelkező vállalkozás üzemelteti azt a regionális földgázforgalmat elősegítő kereskedési rendszert, amelyben az energiakereskedelem és az ahhoz kapcsolódó azonnali és hosszú távú ügyletek megkötése és lebonyolítása szabványosított formában történik. A piaci ügyletek az FGSZ Zrt. által üzemeltetett nagynyomású szállítóvezeték meghatározott virtuális pontján (MGP) kerülnek leszállításra.
A MOL-csoporthoz tartozó FGSZ Zrt. Kereskedési Platformot üzemeltet (korábbi elnevezései: NFKP - Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac, EP - Egyensúlyozó Platform), mely az együttműködő földgázrendszer napi egyensúlyozását és a gáznap végi egyensúlytalanságok elszámolását segítő speciális, interneten keresztül elérhető elektronikus felület, amelyen a rendszerüzemeltetők és a Kereskedési Platform-tagok a kereskedési portfóliójuk hatékony kezelése érdekében, valamint a napi egyensúlyozási feladataik ellátásához szükséges földgáz- és kapacitásügyleteket köthetnek központi szerződő fél közbeiktatásával, az eladó és a vevő közötti anonimitás elve alapján, szabványosított ügyletek formájában.

Jelenleg mindkét fentiekben hivatkozott társaság közreműködésével kerül kialakításra a (gázszállítási rendszerüzemeltetők közötti rendszeregyensúlyozásra vonatkozó üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozásáról szóló) 312/2014. EU rendeletben foglaltaknak megfelelően kialakított Kereskedési Platform, amelynek segítségével a kereskedő résztvevők eladási és vételi ajánlatokat tehetnek vagy fogadhatnak el a gázkeresletben vagy -kínálatban jelentkező rövid távú ingadozások kezeléséhez szükséges földgázra vonatkozóan.