Cégtár

ELMŰ Nyrt.

NRGreport | 2015.08.30. 21:30

A több mint egy évszázada, 1893-ban alapított Budapesti Elektromos Művek Nyrt. áramszolgáltatással, valamint több mintegy évtizede gázszolgáltatással foglalkozik. A cég igazgatóságának elnöke Marie-Theres Thiell, tagjai: Bernhard Lüschper, Friedrich Wilhelm Knebel, Koncz László. A felügyelő bizottság tagjai: Emmerich Endresz (elnök),Szörényi Gábor, Dénes József, Martin Herrmann, Marc Wolpensinger, Martin Konermann, Juhász Gyuláné, Szabóné Petrovics Gabriella, Takács János.

Az ELMŰ Nyrt. 100 százalékos tulajdonosa az ELMŰ Hálózati Kft.-nek, amely a villamoshálózatok fejlesztési, tervezési, létesítési és felújítási feladatait végzi.

Az ELMŰ testvércége az ÉMÁSZ, a két vállalat 2000 óta együttműködnek, így közösen felelnek a megfelelő stratégia kialakításáért, valamint közösen üzemeltetik a hálózatüzemeltetési és ügyfélszolgálati tevékenységeket ellátó leányvállalatokat. Az ELMŰ Nyrt. Budapesten és agglomerációjában, az ÉMÁSZ Nyrt. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyeegyes részein mintegy kétmillió ügyfél számára biztosítja a villamos energiát egyetemes szolgáltatóként, de több ezer vállalati ügyféllel is rendelkeznek. Az ELMŰ 2014-es árbevétele 196 milliárd forint volt, amely 4 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Jelenleg 353-an dolgoznak a cégnél.

Az 1996-os privatizáció után a német RWE és a szintén német Energie Baden-Würtenberg szerzett részesedést a társaságban. Részvényeit 1998-ban vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, ahol jelenleg B kategóriás részvénynek számít. 2015-ben a magyar állam bejelentette, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül felvásárolja az RWE-től az ELMŰ-ÉMÁSZ lakossági üzletágát és erről szándéknyilatkozatot is aláírtak. A pontos vételi ár nem ismert, szakértők szerint nagyjából 160 milliárd forintos lehet a tranzakció értéke.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.