NRGreport
Menü

Újra olajcégek a Coface-ranglista élén

A nemzetközi hitelbizosító idén is megjelentette a Top 500 című kiadványát, a dobogós helyek nem változtak tavalyhoz képest.

A Coface nemzetközi hitelbiztosító minden évben közzétett, Top 500 című kiadványa a kelet-közép-európai térség ötszáz legnagyobb vállalatát állítja sorrendbe az eredmények, a létszám és a fizetőképesség alapján.

A régiós vállalatok rangsorát a PKN Orlen lengyel olajcég vezeti 25 milliárd eurós bevétellel, a második a magyar Mol Nyrt. 15,42 milliárd euróval, a harmadik pedig a cseh Skoda Auto 10,79 milliárd eurós eredménnyel. 

Az első tíz cég között még egy magyar vállalat szerepel, a győri Audi-gyár 7,42 milliárd eurós bevételével, amely a hatodik helyet érte el. A Coface-listán szereplő magyar vállalatok közül a Mol és az Audi után következik a GE Hungary 4,83 milliárd eurós tavalyi árbevétellel. A negyedik legnagyobb magyarországi vállalat az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 3,79  milliárd euróval, utána pedig a kecskeméti gyárat működtető Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. áll 2,81 milliárd eurós összeggel. A listán szereplő 73 magyar vállalat összárbevétele 87,25 milliárd euró volt 2014-ben, nettó nyereségük pedig meghaladta az 1,8 milliárd eurót. 

A kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata tavaly összesen 572 milliárd euró bevételt ért el, ami 2,1 százalékos növekedés éves összevetésben. A régió vállalatait összehasonlító elemzés szerint Magyarország második lett Lengyelország mögött, megelőzve Csehországot. Az ötszázas listán szereplő 73 magyar cég tavaly a régiós átlagot bőven meghaladva 5,6 százalékkal növelte árbevételét. 

A régiós vállalatok közül az autóipari cégek összesített árbevétele 10,6 százalékkal nőtt 2014-ben. Az olaj- és gázipari vállalatok együttes árbevétele viszont csökkent, 3,9 százalékkal. 

A felmérésben Kelet-Közép-Európa legnagyobb (legalább 120 millió eurós éves árbevétellel rendelkező) vállalatai kerültek a pénzügyi szolgáltatók, így a bankok, biztosítótársaságok, lízingcégek és brókercégek kivételével.
    

Forrás: MTI