Fenntarthatóság

Kizöldül a világ legnagyobb acélipari cége

NRGreport | 2015.09.02. 12:40

Egy speciális mikroba felhasználásával bioetanolt állítana elő az acélgyártás közben keletkező káros anyagokból a világ legnagyobb acélipari vállalata, az ArcelorMittal – írja a Forbes.

Évente 90 millió tonna acélt állít elő a világ legnagyobb acélvállalata, az ArcelorMittal, és a gyártás során felhasznált szénmennyiség több mint feléből szén-monoxid keletkezik. Az acélóriás a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében két másik, bioenergetikai céggel közösen olyan eljárást dolgoz ki, amellyel ezekből a melléktermékekből autók üzemanyagául szolgáló bioetanolt állíthatnak elő. Az eljáráshoz egy különleges mikrobát használnak fel.

Az előzetes becslések szerint a bioetanolgyár félmillió autónak elegendő üzemanyag előállítására lesz képes. A cég szerint minden tonna, az új üzemben gyártott bioetanol öt hordó hagyományos üzemanyagot vált ki. 

Az első ilyen bioetanolgyárat 89 millió eurós beruházással a belgiumi Gentben, a társaság itteni acélgyárában építik fel. A munkálatok még idén megkezdődnek, a gyártás pedig legkorábban 2017-ben indulhat el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.