Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Lázár: Paks II. teljesíti az Euratom célkitűzéseit

NRGreport | 2015.09.11. 08:57

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Európai Bizottság szerint Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit – magyarázta az uniós döntést a tárcavezető, emlékeztetve: a brüsszeli testület ahhoz már korábban hozzájárult, hogy Magyarország tartósan Oroszországtól vásároljon üzemanyagot a Paks II. atomerőműhöz.

Elmondta: a kormány ismét közelebb került ahhoz, hogy hosszú távon – a következő 60 évben – biztosítottak legyenek Magyarországon az olcsó áram előállításának feltételei.

Arról is beszélt, hogy 2016 végétől összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a nemzeti közműcég. Ez lényegében azt jelenti, hogy "visszaszereztük azt a vagyont és azt a jogot, amit 1995-ben az akkori szocialista kormány privatizált, rászabadítva az országra több 100 százalékos gáz-, áram- és távhőáremelést" – mondta.

A tartós rezsicsökkentés egyik zálogaként hivatkozott az állami közműszolgáltatásra, hozzátéve: újabb rezsicsökkentés előkészítésére is lehetőség lesz a következő két évben. Beszámolt arról, hogy a kormány folyamatos lépéseket tesz az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának megszerzésére. Hozzátette: a távhőrendszer kiépítése és az önkormányzati szektortól történő átvétele körülbelül 2-3 évet vesz igénybe.

A miniszter szerint 2016-ban minden háztartásban az állam fog gázt szolgáltatni, 2017-ben megkezdődik az áramszolgáltatás, és 2017-2018-ban minél több helyen állami távhőszolgáltatást szeretnének.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.