NRGreport
Menü

Meggátolták az iráni atomalku elvetését az amerikai demokraták

Meggátolták az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését csütörtökön ügyrendi szavazáson az amerikai szenátus demokrata tagjai.

Ezzel a demokrata honatyák azt biztosították, hogy az elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött atomalku, megakadályozva, hogy a republikánusok kisiklathassák azt.

A szenátus 58-42 arányban szavazott a határozattervezet napirendre tűzése mellett, ehhez azonban legalább 60 szavazatra lett volna szükség. Csak négy demokrata szenátor - Charles Schumer, Bob Menendez, Ben Cardin és Joe Manchin - voksolt a republikánusokkal együtt.

A szavazás eredménye Barack Obama elnök második kormányzati ciklusának jelentős külpolitikai győzelme előtt nyitja meg az utat. Obama nyilatkozatban üdvözölte, hogy "a szenátus olyan történelmi lépést tett meg, amely biztosítja azt, hogy az Egyesült Államok együttműködjön nemzetközi partnereivel, hogy lehetővé tegyék az átfogó és hosszú távú egyezség végrehajtását, amely megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását".

A Fehér Ház közölte: az iráni nukleáris program korlátozásáról, valamint az Irán elleni szankciók enyhítéséről szóló megállapodás összhangban áll az Egyesült Államoknak az Izrael biztonsága iránti megingathatatlan elkötelezettségével.

Az amerikai törvényhozásnak elvileg hat hete lett volna annak eldöntésére, hogy támogatja-e az iráni nukleáris megállapodást, a határidő szeptember 17-én jár le. Noha a képviselőház még nem szavazott az ügyben, a csütörtöki szenátusi ügyrendi voksolás megszüntette az atomalku megtorpedózásának lehetőségét.

Ahogy elemzésünkben írtuk, az alku azért is fontos, mert megnyitja az utat az amerikai olajexport tilalmának feloldása előtt – ami pedig komoly átrendeződést hozhat a világ olajpiacán.

Forrás: MTI