Vállalatok

A Porsche lehet a Tesla új kihívója

NRGreport | 2015.09.15. 09:35

A jelek szerint a Porsche lehet a Tesla új kihívója: legalábbis erre lehet következtetni abból az elektromos prototípusból, melyet a német autógyártó most mutatott be. A társaságnál év végéig döntenek arról, hogy elkezdik-e gyártani.

A Porsche hétfőn mutatta be legújabb prototípusát, amellyel a Tesla által támasztott piaci kihívásra kívánnak reagálni. Az amerikai Tesla elektromos luxusautóinak piaca egyre nő, és ezzel egyre komolyabb kihívás elé állítja a patinás piaci szereplőket is.

Az új Porsche a hangzatos Mission E nevet kapta, ezzel is utaltak arra, hogy a cég misszióként kezeli az elektromos meghajtást. Az autó egyértelműen a 911-es formavilágára épül, a 800 voltos elektromotor 600 lóerőt tud kifejteni, és 3,5 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet.

Mathias Müller, a társaság vezérigazgatója a Frankfurti Autószalonon kifejtette: amikor tervezték az új modellt, igazi Porschét akartak létrehozni – biztosak voltak benne, hogy a 911-es érzést kell visszaadni.

A Volkswagen AG leányvállalata szerint a Mission E az első olyan négyajtós elektromos meghajtású sportautó, amely valóban mindennapi használatra van tervezve. A prototípus 500 kilométert tud megtenni egy töltéssel, és 80%-os kapacitásra tölthető 15 perc alatt – írta a The Wall Street Journal.

A társaság év végéig dönt arról, hogy megkezdjék-e a gyártást, ha minden a terv szerint alakul, az új elektromos Porsche már az utakon lehet 2019-ben. Az árazásról egyelőre nem született döntés.

A Porsche terveit árgus szemekkel figyeli a BMW is. A müncheni székhelyű társaság az i3-as és i8-as elektromos, ill. hibrid modelleket nemrég dobta piacra, de a formatervezés és megjelenés pozitív fogadtatásának ellenére a tervezettnél kevesebbet adtak el a két modellből. Mathias Müller ezekre a tapasztalatokra reagálva elmondta: a technológia már tökéletes, de semmi értelme piacra dobni valamit, ha még nincs meg rá a kereslet. Ennek ellenére sokáig nem szeretnének várni, mert annak is megvannak a veszélyei, tette hozzá.

A Tesla a Model S-sel bizonyította, hogy az elektromos meghajtású luxusautóra van piaci rés. Az amerikai cég sikerei és az egyre szigorodó szén-dioxid-kibocsátást csökkentő szabályozás arra sarkallta a Porschét, hogy megváltoztassák álláspontjukat: idén márciusban még nem kimondottan pártolták az elektromos meghajtás ötletét. A Tesla szóvivője, Khobi Brooklyn elmondta: a társaság örömmel fogadja, hogy egyre több belépő van az elektromos autók piacán. A VW másik leánya, az Audi is Frankfurtban mutatta be saját koncepciómodelljét, az e-tron Quattrót. Az Audi első elektromos modelljét, az Audi Q6-ost 2018-ra szeretnék piacra dobni. Közben a VW is erőteljesen halad ezen az úton: a tervek szerint legalább 20 különböző elektromos és hibrid modellel készülnek.

  NRGreport
Címkék
#elektromos autó   #Porsche   #Tesla  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.