Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Jól fizet az alaszkai olajalap

NRGreport | 2015.09.18. 12:22

Minden alaszkai rezidens több mint 2000 dollárt kap kézhez októberben – ennyit fizet az olajalap. Az összeg magasabb, mint a tavalyi, és rekordnak számít. Mindez annak ellenére, hogy az olaj világpiaci ára a felére zsugorodott.

Az alaszkai lakosok, mintegy 645 ezren dörzsölhetik a kezüket: októberben fizet az Alaska Permanent Fund, mégpedig nem is rosszul, több mint 2000 dollárt. Az alapot még 1976-ban hozták létre, hogy bebiztosítsák az olajkitermelés miatt Alaszkába költözött állampolgárok jövőjét – arra az esetre, ha az alaszkai North Slope olajmezőknek már nem lesz akkora hozama.

Az alap az állami olajbevételek egy részét használja fel és 1982-ben fizetett először, akkor 1000 dollárt. Az osztalékot az alap ötéves bevétele, ill. hozama alapján számolják ki. Tavaly 1884 dollárt hozott, 2008-ban pedig rekordnak számító 2069 dollárt. A szövetségi alapkezelő szerint idén ezt is felülmúlja majd – írta a CNBC.

Hogy lehetséges az, merül fel a kérdés, hogy a világpiaci olajár feleződése ellenére is rekordosztalékot hoz az alap idén? Ennek egyszerű oka van: a nyersolaj árának már sokkal kevesebb köze van ahhoz, hogyan fial az alaszkai alap, mint annak, hogy az alapkezelő hogy bánik az alap mintegy 51 milliárd dolláros vagyonát tartalmazó portfoliójával.

Arra azonban senki se számítson, hogy odaköltözik a pénzért: minden alaszkai rezidensnek az államban kell élnie legalább egy naptári évet, hogy jogosult legyen a pénzre.

  NRGreport
Címkék
#Alaszka   #olaj   #olajalap  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.