Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Aszódi: Paks II. megfelel a klímavédelmi szempontoknak

NRGreport | 2015.09.24. 06:35

A Paks II. beruházásról szóló elemzések figyelembe vették a klímaváltozás hatásait és a fukusimai baleset tapasztalatait is, az erőmű hőhatása pedig nem fogja károsítani a Dunát – mondta Aszódi Attila kormánybiztos.

A Paks II. beruházás megfelel a klímavédelmi szempontoknak – közölte a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció bécsi állomásán Aszódi Attila kormánybiztos.

A meghallgatáson, amely a környezetvédelmi engedélyeztetés részét képezi, elhangzott, hogy a beruházásról szóló elemzések figyelembe vették a klímaváltozás hatásait és a fukusimai atomerőmű-baleset tapasztalataival is számoltak, így az erőmű kibírna akár egy hasonló eseménysorozatot is. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta: az erőmű hőhatása nem fogja károsítani a Dunát.

Kiemelte: európai összehasonlításban nagyon jó adottságai vannak a telephelynek, és túlbiztosított tartalékokkal bír.

Ismertette továbbá, hogy az új paksi blokkok rendszere megfelel a magyar és európai uniós előírásnak egyaránt, Magyarország 2013 vége óta folyamatosan és részletesen tájékoztatja Brüsszelt a projekt részleteiről. Elmondta: a négy fázisból álló engedélyezés során 2015-ben a környezetvédelmi, 2016-ban a telephelyi, 2017-ben a létesítési engedélyezés zajlik, 2018-ban az építkezés után az üzembe helyezési és üzemeltetési eljárásra koncentrálnak.

Aszódi Attila ismertette: a Magyarországon felhasznált villamosenergia több mint 36 százaléka származik a paksi atomerőműből, de még így is Luxemburg és Litvánia után Magyarország importálja arányaiban a legtöbb áramot az Európai Unióban.

A kormánybiztos előadásában kiemelte, hogy a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozóan Magyarország rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek rövid és hosszútávon e feladatok ellátásához szükségesek, vagyis a kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolójával, amely alkalmas arra is, hogy az új blokkokból származó hulladékokat befogadja.

Beszélt arról is, hogy a nagy aktivitású hulladékok és kiégett kazetták tekintetében az unió előírásának megfelelően elkészítették azt a nemzeti programot, amelyet az elkövetkező években meg kívánnak valósítani.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.