NRGreport
Menü

Dél-Afrika már alig várja az iráni olajat

Az Irán elleni szankciók feloldása és az iráni olaj megjelenése a nemzetközi piacokon feboríthatja a jelenlegi afrikai olajpiacot. Az iráni olaj Dél-Afrikának jól jön majd, ugyanakkor más országok, például Angola komoly exportcsökkenésre számíthatnak.  

Idén július 14-én Bécsben a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán aláírták az iráni nukleáris programot szabályozó atomalkut, amelyért cserébe feloldják az országot sújtó nemzetközi szankciókat. A teljes feloldásra ugyanakkor csak abban az esetben kerülhet sor, ha Irán minden, az egyezményben foglalt feltételt teljesíti. S bár a szankciók teljes feloldása legkorábban jövő tavasszal történhet meg, van egy ország, amely különösen lelkesen várja ezt a pillanatot: Dél-Afrika - írja elemzésében az Oilprice.com.

Dél-Afrika külügyminiszter-helyettese, Nomaindiya Mfeketo azt közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak arról, mikor állíthatják vissza a teljes iráni olajimportot. Ha ennek megvannak a jogi feltételei, azonnal megtesszük - mondta a politikus.

Az Afrika második legnagyobb gazdaságának számító Dél-Afrikai Köztársaságban a legmagasabb az egy főre eső energiafogyasztás a kontinenesen. Az ország 2014-ben 425 ezer hordó nyersolajat importált. 2011-ig Irán volt Dél-Afrika legnagyobb olajszállítója, az ország olajimportjának 25 százaléka származott innen. A szankciók 2012-es bevezetésével aztán az iráni import teljes egészében leállt, helyette olyan OPEC-tagországoktól vásárolt olajat Dél-Afrika, mint Szaúd-Arábia, Nigéria vagy Angola.

Irán a szankciók feloldása után azonnal napi 500 ezer hordóval növeli majd a kitermelést, ami további 500 ezerrel növekedhet rövid időn belül, mondta Bijan Zanganeh olajminiszter. Az ország idén júliusban 2,87 millió hordót termelt ki naponta, a szankciók felodása után pedig napi 3,8 millió hordós termelés várható.  

Dél-Afrika már csak azért is várhatja az iráni olaj megjelenését a piacon, mert Egyiptom után ő rendelkezik a második legnagyobb finomítói kapacitással a kontinensen. Idén júliusban napi 503 ezer hordó nyersolajat dolgoztak fel az itteni finomítók, ráadásul ezek a cégek kifejezetten az Iránban termelt nyersolajtípusra szakosodtak. A szankciók életbelépésével ezért sok dél-afrikai finomító a finomítási technológia megváltoztatására kényszerült. A várható iráni importra felkészülve Dél-Afrika egy új finomító építését is tervezi, ahol kizárólag az iráni nyersolajat dolgoznák fel.

Bár Dél-Afrika kétségkívül jól jár majd az iráni oaljjal, nem minden ország várja ennyire a szankciók eltörlését. Dél-Afrika jelenlegi olajimportjának 12 százaléka Angolából származik és amint az iráni olaj ismét megjelenik a piacon, az angolai import drasztikusan visszaeshet. Az Angolából Indiába, Kínába és Japánba irányuló olajexport is megszenvedheti az iráni olaj visszatérését, mivel az említett három ország hagyományosan Irántól vásárolja olajkészletének nagy részét.

Az iráni atomalkuról és ennek hatásairól bővebben itt olvashat.

Forrás: Oilprice