Cégtár

Shell Magyarország Zrt.

NRGreport | 2015.09.24. 15:21

A Shell a világ egyik vezető energetikai vállalata, székhelye a hollandiai Hágában van, vezérigazgatója Ben van Beurden. A Shell csoport anyavállalata a Royal Dutch Shell plc, amelyet Angliában és Walesben jegyeztek be. Magyarországi leányvállalata a Shell Hungary Zrt. 185 főt foglalkoztat. Üzleti tevékenységi körébe tartozik az üzemanyag kis- és nagykereskededelem, kenőanyag-értékesítés és földgáz-kereskedelem.

Hazánkban a Shell a legrégebbi külföldi szereplője az üzemanyagpiacnak, a magyarországi leányvállalatot 1925-ben jegyezték be Shell Kőolaj Rt. néven – olvasható a cég honlapján. A vállalat finomítással, szállítással és a kiskereskedelemmel is foglalkozott egészen 1949-es államosításáig. A cég csak 1960-ban jelenhetett meg újra Magyarországon, az első töltőállomás pedig 1966-ban nyílt meg. Mára a Shell magyarországi hálózata 199 töltőállomásból áll.

A Shell a világ több mint 90 országában van jelen és összesen 93 ezer főt foglalkoztat. Főbb üzletágai a kutatás és kitermelés, valamint a feldolgozás és kereskedelem.

A vállalat Upstream üzletág felkutatja és kitermeli a nyersolajat és földgázt, gyakran nemzetközi és nemzeti olajvállalatokkal vegyesvállalatot alkotva. A kitermelt földgázt  hűtéssel cseppfolyósítják, valamint folyadékká alakítják tisztábban égő üzemanyagok előállításához. Az Upstream üzletág földgázt és áramot is értékesít, és kereskedik ezekkel.

A Shell downstream üzletága több részegységből áll. Ezek a nyersolajat finomított termékekké alakítják át, amelyeket lakossági, kereskedelmi és fuvarozási célra értékesítenek világszerte. Ide tartoznak az üzemanyagok, kenőanyagok és a bitumen. A gyártási üzletághoz tartozik a finomítás, az ellátás és a szállítás.

A cég kitermelésének 50 százaléka földgáz, a cég kútjai mintegy 3.1 millió hordó kőolajat és földgázt termelnek ki naponta, világszerte 43 ezer töltőállomást, 30 finomítót és vegyipari üzemet működtet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.