NRGreport
Menü

Dízelbotrány: Franciaországban minden márkát tesztelnek

Jövő héten megkezdődnek a véletlenszerű tesztelések a Franciaországban forgalmazott valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy százon, hogy ellenőrizzék, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat.

Ezt Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter jelentette be az Europe1 francia kereskedelmi rádióban a Volkswagen autógyár károsanyag-kibocsátási botrányát követően. A tárcavezető - aki csütörtökön a francia piacon jelen lévő autógyártók képviselőivel tartott kerekasztal-beszélgetést követően döntött a tesztelésről -, elmondta, hogy a vizsgálatok célja, hogy egyértelművé váljon, hogy Franciaországban nem történt csalás.

A vizsgálatokat egy független bizottság sorshúzás alapján fogja elvégezni. A tulajdonosok jóváhagyásával tesztelésre kiválasztott járművek között nemcsak francia márkák lesznek, hanem a Franciaországban forgalmazott valamennyi típus.

A környezetvédelmi miniszter elutasította a Zöldek azon javaslatát, hogy 2025-ig tiltsa be Franciaország a dízeljárműveket. Ségolene Royal szerint ez komolytalan ötlet.

"Nem kezelhetünk egy ilyen súlyos problémát ideológiai szlogenekkel a francia érdekek kárára" - fogalmazott a miniszter, aki szerint a francia gépjárműeladások felét adja a dízel. "Az egyértelmű, hogy nem a dízelt kell előnyben részesíteni. Az elektromos autókba kell masszívan befektetni" - tette hozzá.

Forrás: MTI