NRGreport
Menü

Emelkedni kezdett az olaj ára

Emelkedni kezdett az olaj ára kedden, miután amerikai készletadatok láttak napvilágot. Ezek mellett a piac másodlagosnak tekintette a gyenge kínai adatokat. 


A Brent árfolyama 45 centes emelkedéssel 47,79 dolláron állt hordónként, az amerikai WTI 40 centes emlekedéssel 44,83 dolláron állt - írta a CNBC.

Korábban gyengélkedett az olaj ára az ázsiai kereskedésben kedden. A nyersanyag korábban 3%-os mínuszt szenvedett el, amit az ázsiai gazdaság iránti félelmek és a magas készletek hajtottak.

Némileg erősíti az olaj árát a gyenge dollár hatása, melynek köszönhetően a dollárban jegyzett olajimport kedvezőbb más devizát használó országok számára.

A kilátás azonban továbbra is borús: az ázsiai tőzsdék 3 és fél éves mélypontra zuhantak kedden, a Wall Street hétfői gyenge teljesítménye során, amely elsősorban a riasztó kínai adatnak köszönhető: az ipari nyereség 8,8 százalékkal esett augusztusban az egy évvel korábbi szinthez képest, a legnagyobb esést a szén-, olaj- és fémipari cégek szenvedték el Kínában.

A gyenge nyersanyagárak negatív hatással vannak az árupiaci alkuszcégek árfolyamára is: az amerikai Glencore papírjai közel 30%-kal estek, és rekord alacsony árfolyamon fejezték be a hétfői kereskedést, az ázsiai piacon ténykedő Noble Group papírjai pedig 15%-os eséssel zárták a keddi kereskedést, 2008 óta a legalacsonyabb szintre érkezve.

Forrás: CNBC