NRGreport
Menü

Elmű-Émász: közgyűlésen döntenek az átruházásról

Október 20-án döntenek a részvényesek az egyetemes szolgáltatói tevékenység átruházásáról.

Az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. részvényesei a társaságok október 20-ra összehívott rendkívüli közgyűlésein döntenek az egyetemes szolgáltatói tevékenység átruházásáról - derül ki a cégeknek a BÉT honlapján kedden közzétett közgyűlési előterjesztéseiből.

Az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. át kívánja ruházni egyetemes szolgáltatói tevékenységét az általuk 2015. augusztus 26-án alapított Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-re, amihez a tulajdonosi fórum döntése szükséges. A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik ugyanis a társaság kizárólagos szolgáltatási jogáról való lemondás és a társaság fő üzleti tevékenységének átengedése, átruházása, illetve e tekintetben az üzemeltetés átengedése.

A határozati javaslat szerint a társaságok közgyűlései döntenek arról, hogy az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonására irányuló kérelmet nyújtanak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, valamint átruházzák az egyetemes szolgáltatói tevékenységet az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. részére. A közgyűlések egyben felhatalmazzák az igazgatóságokat arra, hogy meghozzanak minden olyan döntést, megtegyenek minden olyan nyilatkozatot és aláírjanak minden olyan okiratot, amely szükséges a fenti intézkedések végrehajtásához.

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szeptember elején azt mondta, tartani tudják a tervezett ütemezést. A kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett 2016 januárjában átveszik az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát. Az államtitkár akkori közlése szerint folyamatban vannak tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is.

Forrás: MTI