NRGreport
Menü

A PannErgy kiszervezi mélyfúrási tevékenységét

A PannErgy Nyrt. leányvállalata, a DoverDrill Kft. 1,1 milliárd forintért értékesítette mélyfúró berendezését.

A PannErgy Nyrt. kiszervezi a teljes mélyfúrási tevékenységet, leányvállalata, a DoverDrill Kft. értékesítette a tulajdonában álló mélyfúró berendezést, aminek révén megközelítőleg 400 millió forint nyereség keletkezik - derül ki a PannErgy közleményéből.

A közlemény ismerteti: a berendezés és tartozékai nettó értékesítési ára 1,1 milliárd forint, amelyet a vevő az eladóval együttműködve egy összetett finanszírozási struktúra igénybevételével teljesít. Az eladó a vételár beérkezésével közel 320 millió forintos fúrógéphez kapcsolódó hitelt törleszt. Az értékesítés eredményeként a PannErgynek a nemzetközi számviteli szabályok szerint (IFRS) megközelítőleg 400 millió forint egyszeri tranzakciós eredménye - nyeresége - keletkezik.

A tranzakció során az érintett felek - beleértve kapcsolt vállalkozásaikat - ésszerű és hasonló ügyletek során szokványosan alkalmazott kötelezettségvállalásokat eszközöltek, és jogokat szereztek egymással szemben - teszik hozzá.

A közlemény felidézi: a PannErgy Csoport stratégiai célkitűzése geotermikus projektek fejlesztése és azok minél hatékonyabb működtetése, továbbfejlesztése és bővítése. A társaság folyamatosan ehhez a célkitűzéshez alakítja a tőkeszerkezetet és eszköz-forrás struktúrát.

A vállalatcsoport által végrehajtott mélyfúrások műszaki komplexitásának növekedésével a társaságnak egyre több külső professzionális fúrási szolgáltatás igénybevételével kell kiegészítenie saját erőforrásait. Elsősorban ezért született döntés a mélyfúró berendezés - és bizonyos kiegészítő eszközei - értékesítéséről, és így a teljes mélyfúrási tevékenység kiszervezéséről.

A vevő vállalta a PannErgy Csoport fúrásaihoz való elsőbbségi rendelkezésre állást, míg az eladó exkluzivitást biztosít a vevő számára a csoport által végrehajtandó fúrások tekintetében - írja közleményében a társaság.

Forrás: MTI