NRGreport
Menü

Az extrém időjárás miatt veszélyben vannak az energiahálózatok

A Világ Energia Tanács (WEC) jelentése szerint a klímaváltozás következtében egyre szaporodó viharok, árvizek, hőhullámok nagy károkat okozhatnak az energiahálózatokban, erőművekben és a szállító vezetékekben - írja a The Guardian.

Vezető energetikai cégek szerint az extrém időjárási körülmények miatt az energia infrastruktúra komoly veszélyben van. A fosszilis erőművek, a szállítórendszerek és a végfelhasználókhoz eljutó hálózatok működését is súlyosan károsíthatják a különböző árvizek, viharok, vagy épp a tengerszint emelkedése - áll a Világ Energia Tanács jelentésében.

Ha a nagy energiarendszerek csődöt mondanak, az katasztrofális hatással lehet az élet egyéb, a vízellátás, a szennyvízkezelés, a közlekedés, vagy épp az egészségügy területén. A szakértők szerint a New Yorkra lesújtó Sandy hurrikán példája is jól mutatja, hogy ezek az események nem korlátozódnak a fejlődő országokra, ahol ugyan szintén hatalmas károkat okoz a klímaváltozás, de ezeket a hatásokat a modern városokban sokkal jobban lehet érzékelni.

Christoph Frei, a Világ Energia Tanács főtitkára szerint a legfontosabb feladat az, hogy ezeket az energiarendszereket megfelelően rugalmassá alakítsuk ahhoz, hogy a fenyegető katasztrófáknak is ellenállóak legyenek.

A klímaváltozás ilyen jellegű hatásai kiemelt témája lesz a párizsi klímacsúcsnak, ahol várhatóan egyezmény születik arról, hogy a fejlődő és a fejlett országok miként csillapíthatják ezeket a hatásokat. Egy uniós javaslat szerint a fejlett országok anyagilag is támogatnák a fejlődő régiókat az extrém időjárás elleni fellépésben.

A WEC jelentése szerint az extrém időjárási események száma az elmúlt három évtizedben 38-ról 174-re nőtt. A természeti katasztrófák után kifizetett biztosítási összegek pedig tavaly elérték a 35 milliárd dollárt - írja a The Guardian.

Forrás: The Guardian