Vállalatok

Horváth-Dori Jenő: Újrapozícionáljuk a Lukoilt

NRGreport | 2015.10.05. 02:30

Nemcsak üzemanyagból, de például élelmiszerből is egyre több fogy a kutakon –  mondta  Horváth-Dori Jenő, a Normbenz Magyarország ügyvezető igazgatója az NRGreportnak.  A szakember szólt arról is, miért vesznek egyre többen prémium üzemanyagot, válaszolt a kérdésre, hogy csakugyan minden kúton lényegében a Mol benzinjét lehet-e tankolni, s nem utolsósorban azt is elárulta, mik a tervei a Lukoillal. Interjú.
 

Arról szólnak mostanában a hírek, hogy az olajárak csökkenek, ami rossz a kitermelő vállalatoknak, a finomítók viszont jól járnak, az ő árrésük ugyanis megnőtt. Hogyan érinti az árak esése az üzemanyag-kiskereskedőket?

Az árak csökkenése a benzin és a gázolaj forgalmára egyaránt pozitívan hat. Kétségtelenül látványosabb a növekedés a gázolaj esetében, amelynek fogyasztása júliusban 12,2 százalékkal 180,4 millió literre nőtt, míg a benzinből „csak” 5 százalékkal fogyott több, mint egy évvel ezelőtt (idén júliusban ebből 117,3 millió liter kelt el).

Nő vagy csökken az árrés?

Magyarországon idén a kiskereskedelmi árrés szerény mértékben növekedett. Ennek az az oka, hogy a vásárlók a tartós üzemanyagárcsökkenés hatására kevésbé árérzékenyek. Ezen felül a prémium üzemanyagot vásárlók aránya is szignifikánsan megnőtt.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai arra utalnak, hogy egy év leforgása alatt  is jelentősen megváltoztak az autósok fogyasztói szokásai.  A 98-as benzin értékesítése 24 százalékkal visszaesett, a prémium benziné 28 százalékkal megugrott, prémium gázolajból több mint 35 százalékkal többet adtak el.  Igaz, ezek a típusú üzemanyagok még mindig viszonylag kis részét teszik ki az eladásoknak, de a változások aránya mégiscsak szembeötlő. Mi állhat a számok hátterében?

Valóban kiemelkedő a prémium üzemanyagok iránti kereslet növekedése, ráadásul a friss, nyári adatok méginkább dinamikus bővülést mutatnak: idén júliusban már például a prémium benzinek eladása jelentős mértékben, 37,8 százalékkal ugrott meg a korábbi évhez képest: 4,5 millió litert vettek belőle. A prémium gázolaj értékesítése hasonló mértékben, 40 százalékkal nőtt ebben az időszakban, ebből több mint 10,6 millió litert vásároltak.

Nemrég készült lakossági felmérésünk szerint a csökkenő ár mellett a minőség iránti fogyasztói elvárás továbbra is fontos szerepet játszik abban, hogy egyre nő az érdeklődés a prémium üzemanyagok iránt. A válaszok alapján minden második vásárló azért dönt a magasabb minőségű prémium üzemanyag mellett, mert tapasztalataik szerint ezek használatával kevesebbet fogyaszt a gépjármű, közel felük pedig azt emelte ki, hogy megéri inkább ezeket választani, mert kímélik az alkatrészeket, csökkennek a karbantartási költségek. Az autósok harmada a dinamikusabb vezetési élményt jelölte meg döntése okaként.

Folytatódhatnak-e a jelenlegi tendenciák, tartósan emelkedni kezdhet a prémium üzemanyagok részaránya a teljes értékesítésen belül?

Ez a jelenség már tavaly elkezdődött és azóta is tart. Az elmúlt időszakban egyébként általánosságban nőtt a kereslet, vagyis nemcsak üzemanyagból, de például élelmiszerből is több fogyott. A minőségre való fogékonyság mellett tehát a tendenciát erősíti a fogyasztás élénkülése is, mi továbbra is ezzel számolunk. Nem véletlen, hogy tavasszal a Lukoil kutakon bevezettük a TOP N prémium benzin, illetve a TOP N prémium dízel üzemanyagokat.

Igaz-e, hogy lényegében minden kúton a Mol benzinje van, tehát ilyen szempontból mindegy, hova megy az autós? Vannak -e különbségek adalékolásban a normál benzineknél?

Magyarországon, illetve az országhoz közel eső térségben négy finomító képes gazdaságosan, a magyar szabványnak megfelelő üzemanyagot előállítani. Ezek közül az egyik a százhalombattai finomító, amely a hazai kutak több mint 90%-át látja el. De vannak olyan töltőállomások is, amiket a határ menti osztrák vagy szlovák finomítókból gazdaságosabb ellátni.

Az adalékolt üzemanyagok esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen saját adalékanyag receptúrával dolgozik több márka is, azonban nem ritka, hogy azokat is a fent említett finomítókban vagy logisztikai központokban keverik be.

Hogyan jelennek meg a piaci változások a Lukoiltól átvett lánc értékesítési stratégiájában?

A cég átvételét követően a Lukoil-hálózatot kedvelő vásárlók megtartására koncentráltunk és jelenleg is ez a fő cél. Ezzel párhuzamosan azonban folyamatosan fejlesztjük a kiszolgálásunk színvonalát és bővítjük a töltőállomások szolgáltatási körét. A piacon megszokott és egyébként elvárt marketingakciókkal olyan vásárlókat is meg szeretnénk szólítani, akik eddig egyáltalán nem vagy csak alkalmanként tértek be hozzánk.

Horváth-Dori Jenő  Fotó: NRGreport/Szabó Zoltán

Törekednek-e arra a korábbi tulajdonosokhoz hasonlóan, hogy az autósok a legolcsóbbként tartsák számon a láncot?

Célunk újrapozícionálni a Lukoil márkát Magyarországon. Ma már nem lehet hosszú távon az árra alapozni piaci pozíciókat, legalábbis a vásárlóink elvárásai ennél szofisztikáltabbak. A korábbi „csak a diszkontár számít” üzletpolititikát a vevők többsége nem fogadja el, és komoly feltételeket fogalmaz meg az üzemanyag minőségével kapcsolatban. A mi üzletpolitikánk az általunk értékesített üzemanyag minőségébe vetett  bizalom visszaszerzése és növelése. Ennek egyik eszközeként döntöttünk a prémium üzemanyag bevezetése mellett, amit a vásárlók rendkívül jól fogadtak.

Miben akar a cég a versenytársaknál lényegesen többet nyújtani? Mi az vagy mi lesz az a jegy, amivel kirí a konkurensek kínálatából, amiért az autósok éppen ezeket a kutakat fogják választani?

Csodák nincsenek, egyértelműen sokat számít a töltőállomás elhelyezkedése, de a vásárlók szeretik ha figyelnek rájuk. Arra törekszünk, hogy ezt a törődést nálunk mindenképp megkapják. Mivel a hálózatunkban – a többi nagy olajtársaságtól eltérően – saját alkalmazottak dolgoznak, azaz minden töltőállomási dolgozó a Normbenz munkavállalója, kiemelt figyelmet tudunk szentelni a lojalitás megszerzésére és megtartására. A céghez és a márkához hű dolgozók sokkal hatékonyabban tudnak a vásárló igényeihez közel álló kiszolgálást nyújtani, illetve a vásárlói lojalitást erősíteni.

Mekkora a lánc piaci részesedése Magyarországon jelenleg?

A Normbenz itthon az ötödik legnagyobb benzinkúthálózat, részesedése jelenleg mintegy 7% a magyar üzemanyag-kiskereskedelem piacán.

Mely egységeket zárják be várhatóan, s lesznek-e esetleg belátható időn belül új tagjai a láncnak?

Összesen 1 egységet kellett bezárni, ez nem volt fenntartható. Az itthoni így 74, Szlovákiában pedig 19 egységből álló kúthálózatot tekintve pedig már folyik az átfogó hatékonyságjavítási program, és elkezdődtek a középtávú eredményekkel kecsegtető fejlesztések is.

Mekkora piaci részesedéssel számolnak öt év múlva?  Gondolkodnak-e terjeszkedésen?

Tulajdonosunk stratégiai és egyben szakmai befektető, és nem csupán a pénzügyi eredménykimutatásokat nézi. Magyarország fontos piac és ha jól haladnak terveink, akkor bővülünk is.

Ha terjeszkedésre kerül sor, akkor saját vagy inkább szerződött kutakkal történhetne? Jelenleg melyik forma jellemzi a láncot?

Ez attól függ, hogy az adott töltőállomás-hálózatban milyen üzemeltetési forma működik. Egy esetleges átvételnél az elsődleges cél, hogy a vásárlók abból csak a pozitív változásokat érzékeljék, az ott dolgozóknak pedig a lehető legkisebb „felfordulást” kelljen elviselniük. Ha érzik a folyamatosságot, a biztonságot, akkor csak a munkájukra kell koncentrálniuk.

Számíthatunk-e – s ha igen, mikor – név- és arculatváltásra?

Amikor átvettük a hálózatot, a Lukoil márka használatáról is megállapodtunk. Ebben benne van a használati idő kiterjesztésének lehetősége is. Ettől függetlenül egy új márka és a hozzá tartozó design kialakítása már elindult, ugyanakkor idén még egész biztosan marad a kutakon a Lukoil cégér, és a jövő évben sem szeretnénk semmit elkapkodni ezzel kapcsolatban.

Végezetül: még mindig sok történet kering az üzemanyagot „pancsoló” kutakról.  Képes lehet-e bármelyik lánc is arra, hogy ezeket a visszaéléseket 100 százalékosan kiszűrje? Mit lehet tanácsolni azoknak az autósoknak, aki rossz minőségű üzemanyagba futnak bele?

Alapvető tanácsom, hogy mindenki jól gondolja át, illetve nézze meg, hogy hol tankolja meg az autóját. A Lukoil hálózathoz hasonló komoly lánc nem engedheti meg magának, hogy bármely töltőállomásán „pancsolt” termék kerüljön forgalomba. Az ellátási folyamat sokat fejlődött, mára gyakorlatilag egy zárt rendszer, szinte lehetetlen dolga lenne annak, aki ilyennel próbálkozna – márkás kutaknál, mint például nálunk szinte kizárt. Nagyon komoly összegeket költünk az üzemanyag-minőség folyamatos ellenőrzésére és biztosítására és a nekünk üzemanyagot előállító és szállító partnereinket is erre kötelezzük.

Persze kétes igazságtartalmú vagy inkább paranoiás eseteket – mert arra is mindig van példa, hogy ok nélkül kelt valaki riadalmat – szét kell választani a valódi, de ritka káreseménytől. Ám ha valaki belefut mégis ilyenbe, az jótanács nélkül is tudja, hogy csak fel kell tennie valamelyik közösségi oldalra, és garantáltan nem marad titokban, én is ezt tenném.

Horváth-Dori Jenő

Horváth-Dori Jenő üzemanyagpiaci szakember, ügyvezető igazgatóként felügyeli a Lukoil teljes hazai és szlovák benzinkúthálózatát tavaly átvevő Normbenz működését. A töltőállomások megvásárlása előtt projekt  tanácsadóként segítette a tulajdonosokat. Horváth-Dori Jenő a Mol-csoporttól érkezett a Normbenzhez, ahol a társaság magyarországi kiskereskedelmi igazgatójaként, később pedig tanácsadójaként dolgozott. Mérnök, diplomáját a Óbudai Egyetemen szerezte.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.