Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mégsem olyan jó üzlet az LNG?

NRGreport | 2015.10.12. 07:47

A világszerte tervezett földgáz-cseppfolyósító létesítmények várhatóan töredéke valósul csak meg, és a befektetők sem kapkodnak a néhány éve még hatalmas nyereséggel kecsegtető LNG-üzlet után. Európának pedig marad az orosz gáz – írja a Napi.hu.

Alig öt évvel ezelőtt a világ nagy energiaipari cégei a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításában látták a következő évek hatalmas üzleti lehetőségét. Mára némileg megváltozott a helyzet, és a gáz cseppfolyósítására alkalmas 90 tervezett terminál közül csak néhány épül meg ténylegesen.

Az ok elsősorban az, hogy az azonnali szállítású LNG ára Északkelet-Ázsiában 56 százalékkal zuhant az elmúlt egy évben, de szintén fontos tényező, hogy az utóbbi időszakban olcsóbb lett a szén világpiaci ára és nem utolsósorban az ázsiai gazdaságok kereslete is csökken.

A Nemzetközi Energiaügynökség néhány éve még azt jósolta, hogy a földgáz iránti kereslet 16 százalékkal nő 2016-ra, ez a becslés mára 11 százalékosra csökkent. A befektetők is érzik a változást és kétszer is meggondolják, hogy LNG-terminál építésébe fektessenek. Több tervezett beruházás egyáltalán nem épül meg várhatóan, egyedül az Egyesült Államokban például 38 cseppfolyósító létesítményt terveztek, ennek jó, ha a fele valósul meg.

Az LNG iránti kereslet csökkenése az európai államoknak sem jó hír. Eleinte úgy tartották számon a tengeri LNG-szállításokat, mint az orosz gázfüggőség csökkentésének hatékony módszerét, de ez még abban az időben történt, amikor a gáz árát az olajéhoz kötötték és az olajár is 100 dollár fölött volt – írja a napi.hu.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.