NRGreport
Menü

Adókedvezmény az elektromos autókra és plug-in hibridekre

Szabályozás | NRGreport | 2015-10-14 10:24

A plug-in - külső töltésű - hibrid autók is mentesek lesznek a gépjárműadó alól, ha megszavazza az Országgyűlés a kormány kedden beterjesztett javaslatát - ezt a mentességet eddig csak az elektromos autók tulajdonosai vehették igénybe. Ám ez nem minden, az elektromos autók tulajdonosai további adókedvezményeket is kapnak a velük egy kategóriába sorolt plug-in hibridek tulajdonosaival együtt. Nulla forint lesz tehát az ilyen autót vásárlóknak nemcsak a gépjárműadó, hanem a regisztrációs adó, az átírási illeték, a cégautóadó is. 

A Jedlik Ányos terv végrehajtása kapcsán – a legkorszerűbb környezetvédelmi követelményt teljesítő gépjárművek elterjedését közvetett eszközzel is segítve – a kormány a kizárólag elektromos meghajtású gépjárművek mellett a többi környezetkímélő gépjármű üzemeltetéséhez is gépjárműadó-mentességet biztosítana - olvasható a kormány javaslatában, a kedden beterjesztett az adózás rendjéről és más adótörvények módosításáról szóló salátatörvény-javaslatban.

A zöld rendszámot elsőként megkapó elektromos meghajtású  BMW i3 személygépkocsi Budapesten. Forrás: MTI /Marjai János

Nulla forint lesz továbbá minden, a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti elektromos gépkocsi (azaz a tisztán elektromos gépkocsi, a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), valamint a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi) és nulla emissziós gépkocsi regisztrációs adómértéke - olvasható az indoklásban.

A javaslatból kitűnik, hogy ugyancsak nulla forint lesz az átírási illeték ("visszterhes megszerzéskor"), ez egyébként nemcsak a plug-in hibridekre, hanem a haszonjárművekre általában is vonatkozik, tehát akár egy a környezetkímélő techológiáktól még érintetlen IFA-ra is. 

A környezetkímélő gépkocsik (a már említett rendelet szerinti értelemben környezetkímélők, tehát például az elektromos autók, a plug-in hibridek)  gépjárműadó-mentességet is kapnak és a cégautóadó hatálya alól is kiemelik őket. 

NRGreport | Forrás: NRGreport.com