NRGreport
Menü

Hernádi az OMV vezérével tárgyalt

Az OMV vezérigazgatójával, Rainer Seelevel tárgyalt Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerdán délután Bécsben - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

A magyar olajipari vállalat megerősítette az elnök-vezérigazgató látogatását, hangsúlyozta továbbá, hogy Hernádi Zsolt jogszerűen tartózkodott Ausztriában, és az elmúlt hónapokban több hivatalos látogatást tett Németországban, többek között Berlinben is, ahol tárgyalásokat folytatott a közép-európai régió ellátásbiztonságáról.

Hernádi Zsolt idén februárban került ismét a nemzetközi rendőri szervezet (Interpol) körözési listájára. Az ügyben kiadott vörös jelzés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait - így többek között Ausztriát is -, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte. 

Az utazással kapcsolatos jogi ügyeket nem kívánta kommentálni a Mol, de kiemelte, jogszerűek voltak a látogatások.

Az MTI által megkérdezett jogi szakértők szerint minden országban külön kezdeményezhető olyan jogi eljárás, amelynek eredményeként figyelmen kívül hagyható az Interpol felszólítása az előzetes letartóztatásba vételre.

Tehát az egyes országok közigazgatási hivatalai egymástól függetlenül dönthetnek úgy, hogy nem alkalmazzák Hernádi Zsolt ellen az "elfogató parancsot", amelynek eredményeként a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szabadon beléphet és jogszerűen mozoghat az országban. Ez a közigazgatási határozat, a politikai döntéssel szemben, nem visszavonható. A nemzetközi rendőri szervezet (Interpol) "elfogató parancsainak" jelentős részénél, mintegy 40 százalékánál élnek ezzel a jogi eszközzel - ismertették a szakértők.

Az egyik jogi szakértő szerint az is előfordulhatott, hogy az osztrák hatóságok figyelembe vették, hogy az elnök-vezérigazgatót nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés büntette miatt Magyarországon már felmentették.
 

Forrás: MTI