Szabályozás

Paksi pénzből folytatnák a rezsicsökkentést?

NRGreport | 2015.10.28. 09:10

A Miniszterelnökség szerint létezik egy belső munkaanyag arról, hogy a paksi atomerőmű blokkjainak leszerelésére félretett pénz egy részét a rezsicsökkentés folytatására kellene fordítani – írja az Origo.

Az Origo kérdésére a Miniszterelnökség elismerte, hogy létezik egy olyan munkaanyag, amelyben azt vizsgálják, hogy milyen irányok lehetségesek a nemzeti közműszolgáltatási rendszer további kiépítésével kapcsolatban.

Az anyagban szerepel egy olyan elképzelés, amely szerint felfüggesztenék a paksi atomerőmű évi 21 milliárd forintos befizetéseit a nukleáris alapba, és az így felszabaduló pénzt inkább rezsicsökkentésre fordítanák 2017-ben. Erre azért lenne lehetőség, mert az atomerőmű érintett reaktorainak leszerelése egyelőre lekerült a napirendről, hiszen az erőmű üzemidejét korábban 20 évvel meghosszabbították.

A nukleáris alapba 1998 óta gyűjtik a pénzt, ami elvileg arra szolgálna, hogy legyen miből leszerelni az elhasznált paksi reaktorokat. Az alapban jelenleg 243 milliárd forint van és ebből lenne lehetőség az állami közműszolgáltató megerősítésére és a rezsicsökkentés folytatására – írja az Origo.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.