NRGreport
Menü

Hibás panel okozta a paksi leállást

A paksi atomerőmű 2-es blokkja szombaton délután lekapcsolódott a hálózatról egy panel meghibásodása miatt, az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással - mondta el Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.

A nukleáris hatóság vezetője közölte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az előírásoknak megfelelően azonnal jelezte - előbb telefonon, majd írásban is - azt, hogy 2015. október 24-én 17 óra 11 perckor reaktorvédelmi működés miatt lekapcsolódott a hálózatról a 2-es blokk.

Az eseményeket súlyuktól függően rangsorolják, ez az "azonnali jelentésköteles" kategóriába tartozik, mert blokkleállással járt - vázolta Fichtinger Gyula.

A jelzés után a hatóság értékeli és a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) besorolja a történteket.

Ez nem is igazán esemény, hanem rendellenesség volt, így a skála alatti nullás besorolást kapta - mondta a főigazgató hozzátéve, hogy az ilyen kissúlyú történésekről nem kell azonnali lakossági tájékoztatást adni. Mivel azonban a honlapjukon a négy blokk teljesítményét folyamatosan "közvetítik", közzétették a változást és annak okait.

A főigazgató ismertetése szerint egy hibás elektromos panel, egy jeladó hibás jelet produkált - szintnövekedést jelzett -, és ez elindította a védelmi működést. Miután minden védelem rendesen működött, leállt a reaktor - részletezte.

Azt is elmondta, hogy mivel nem nagy jelentőségű az esemény, sem azonnali vizsgálatra, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatására nincs szükség.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közölte: a hibafeltárást és -elhárítást követően a blokk október 26-án a hajnali órákban elérte névleges teljesítményét. Az esemény a nemzetközi skálán INES 0 besorolású, vagyis a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

A paksi atomerőmű a számára előírt szabályoknak megfelelően tájékoztatta az illetékes hatóságokat. Jogszabályi kötelezettségeinek teljesítésén túlmenően saját hivatalos weboldalának Transzparencia menüpontjában is közzétette az információt - közölte az erőműtársaság.

A skála alatti, azaz INES 0 besorolású események száma 16-18 darab évente az atomerőmű tájékoztatása szerint. Az OAH főigazgatója pedig arról számolt be, hogy ezek közül blokkleállással járó esemény két alkalommal történt az idén.

Forrás: MTI