NRGreport
Menü

Napenergia: valami Magyarországon is elkezdődött

Elemzés | NRGreport | 2015-11-02 05:30

Bár a statisztikák szerint még mindig nagyon le vagyunk maradva napenergia hasznosítása terén​, ha a híreket olvassuk, úgy tűnik, naperőműdömping van Magyarországon. A technológia árának drasztikus csökkenése és a támogatások lassan-lassan kezdik éreztetni a hatásukat nálunk is.

A napokban kezdte meg működését a Mátrai Erőmű Zrt. fele részből fejlesztési adókedvezményből megvalósított 16 MW-os létesítménye, a beruházás értéke összesen mintegy 6,5 milliárd forint volt. A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egy 3,5 milliárdos invesztíciót jelentett be: a pécsi erőmű egykori zagytározójára tervezett projekt a tervek szerint 100 százalékban EU-s forrásokból valósul meg. Ugyancsak a közelmúltból származik a hír, miszerint Jászágón a Fotoszféra Kft. kezdett egy évi 550 ezer kilowattórát termelő erőmű építésébe. 

A drónnal készült felvételen a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőműve Visonta közelében az átadást követő napon, 2015. október 15-én. Magyarország legnagyobb, mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült fotovoltaikus erőműve október elején kezdte meg működését. Fotó: Ruzsa István/ MTI

Ha zöldenergia, akkor a magyar szabályozás, a technológia árának csökkenése és Magyarország adottságainak figyelembe vételével a napenergia az egyik legracionálisabb választás - mondta el lapunknak Fülöp Orsolya, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet szakmai igazgatója. 

Ingyenes fűtőanyag

A beruházásokra komoly támogatások érhetők el, a napelemek élettartama 20-40 év, a "fűtőanyag" teljesen ingyen érkezik, és más áramtermelési módszerekkel összehasonlítva a naperőmű fenntartási költségei is szerényebbek. 

Utóbbi részleteiről az MVM-nél elmondták: alapvetően a napelemek benapozásának biztosítására kell gondolni, úgy mint portalanítás, fűnyírás. Egyes berendezések működtetéséhez szükség van villamos energia hálózatról történő vételezésére, ezek időszakos karbantartására, és az inverterek 10 évenkénti cseréjére. 

Courtesy of: Visual Capitalist   (Az egy főre jutó villamosenergia-termelés - vizualizálva, hol miből is állítják elő. Magyarországnál a megújuló forrást jelentő zöld oszlopból látható: van tere még a növekedésnek.)
 

Duplája és fele

Hosszú távon megérheti

Az állam a zöldenergia terjedése érdekében emelt áron veszi át az úgynevezett zöldáramot, ami ma 34,39 forint kilowattóránként. A már említett jászágói erőmű tervezett termelése évi 550 ezer kWh, a beruházás 190 millió forintba kerül. Tervezett élettartama pedig 30-40 év.

Igaz, hiába magasabbak a megújuló energia államilag támogatott árai Magyarországon, mint néhány nyugat-európai országban, talán még ennél is fontosabb szempont, vajon teljes biztonsággal tudom-e azt, hogy a kormány legalább egy évtizedig nem fogja megváltoztatni a véleményét, fenntartja a befektetői biztonságot, a megépített létesítmények tényleg a ma hatályos rendelkezések szerint fognak működni - figyelmeztett korábbi interjúnkban Varró László.

Naperőmű helyett ma már pontosabb fotovoltaikus erőművekről beszélni, a panelek ugyanis a fény, és nem a közvetlen napsugárzás hatására termelnek áramot - mondta Bocsó Imre, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke mondta az NRGreport.com-nak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy borult időben, szűrt fényben is képesek villamos energiát előállítani, sőt, a Hold fényét is némileg hasznosítani tudják.  

A panelekre eleve 25 éves garanciát vállalnak a gyártók, ezen idő alatt a teljesítményük nem csökkenhet 85 százalék alá. A gyakorlatban viszont, ha az erőművet szakszerűen telepítik - és ez a legfontosabb - 30-40, de akár 50 évig is tartják a 80 százalékos hatásfokot.

Az utóbbi években óriási változások mentek végbe: a technológia nagyot fejlődött, az árak pedig zuhantak. Korábban egy 90-120 ezer forintos napelem modul 80-120 watt teljesítményre volt képes. Most ugyanez 50-60 ezer forintba kerül, míg teljesítménye több mint a duplája. Ez az a helyzet, amikor már támogatás nélkül is tömegessé válhat a  magánszemélyek igénye kis, "házi" naperőművekre. Természetes a magyar lakosság anyagi helyzete ehhez egy egyszerű és tisztességes pénzügyi hitelhátteret is igényelne.

Németországból vesszük, oda Kínából megy

Az utóbbi három évben a lakossági kereslet megsokszorozódott, ami lendületet adhat a magyar napelemgyártásnak is. Itthon jelenleg - főleg a nagy beruházások - külföldről szerzik be a napelemeket, a magyar igényeket döntően Németországból elégítik ki. A piacot pedig egyértelműen Kína uralja - jegyzi meg Bocsó Imre. 

Kínában kiváló minőségben készítik a napelemtáblákat alkotó cellákat és paneleket, verhetetlen áron. Az európai napelemgyárak legtöbbje gyakorlatilag "csak" ezen modulok összeszerelését végzi. Az igazi szakértelmet viszont épp ez, a modulok összerakása és a rendszer kiépítése követeli, amiben hazánk ugyancsak le van maradva. 

A szövetség az utóbbi években közel félezer napelemszerelő szakembert és pár tucat felelős műszaki vezetőt képzett ki. Újabb változás néhány év múlva kezdődhet, amikor az Óbudai Egyetemen a tervek szerint végeznek a szolár üzemmérnök évfolyam első hallgatói.
 

NRGreport