NRGreport
Menü

Ügyészségi vizsgálat alatt az Exxon Mobil

Vizsgálatot indított New York állam legfőbb ügyésze az Exxon Mobilnál. A vád szerint a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata megpróbálta úgy manipulálni a közvéleményt, hogy a klímaváltozás valódi veszélyeiről kevesebb derüljön ki, és elhallgatta részvényesei elől, hogy a klímaváltozás hosszabb távon kockázatosabbá teheti az olajipart.

Eric T. Schneiderman New York-i legfőbb államügyész bekérette a cég könyvelését, az ügyhöz kapcsolódó levelezést és dokumentumokat – írta a The New York Times.

A vizsgálat egyrészt arra koncentrál, amikor a gyanú szerint az Exxon Mobil a hetvenes évek végén a klímaváltozás tényét tagadó csoportokat pénzelt. A másik kérdéses pont az, hogy megfelelően tájékoztatták-e a befektetőket arról, hogy mekkora pénzügyi kockázata van annak, hogy előbb-utóbb korlátozni kell a fosszilis üzemanyagok felhasználását.

A cég szóvivője tagadta a vádakat. Elmondása szerinte az Exxon Mobil már a hetvenes évek óta támogatott egy csomó főáramú klímakutatást, a cég maga is számos tudományos kutatást végzett el, és a részvényeseket is megfelelően tájékoztatták ezekről.

A főügyészhez közel álló források a lapnak arról is nyilatkoztak, hogy az államügyész már két éve vizsgálatot indított az USA legnagyobb szénipari cége, a Peabody Energy ellen. Az is elképzelhető, hogy további energiaipari vállalatokra is kiterjesztik ezt a vizsgálatot, és ha bizonyításra kerül, hogy a cégek a klímaváltozás hatásait próbálták eltitkoltatni, akkor a dohányipari cégek pereihez hasonló persorozat lehet a dolog vége.