Vállalatok

Kína olajéhsége szívhatja fel az OPEC-feleslegeket

NRGreport | 2015.11.09. 11:20

A 18 hónapja alacsony olajárak rövid távon az ázsiai olajimport növekedését eredményezhetik, ami az OPEC szigorú kitermelési célkitűzései mellett is segíthet a kereslet-kínálat kiegyenlítésében – írja a CNBC.

A Nemzetközi Energiafórum honlapján megjelent közleményében Ali al-Naimi, szaúdi olajminiszter azt mondta, hogy az ázsiai olajimportőr országok és elsősorban Kína számára rövid távon kedvezőek a jelenlegi olajárak, de a kereslet növekedése várhatóan kihat majd az árakra is.

Az olajár az elmúlt másfél évben közel felére sett vissza és jelenleg az 50 dollár körüli értéken mozog, miközben az OPEC továbbra is tartja magát a napi 30 millió hordós kitermelési szintjéhez.

A szaúdi olajminiszter közleményét megelőzően Kína közzétette októberi kereskedelmi adatait, amelyek szerint a világ egyik legnagyobb olajimportőrének számító ország napi 6,3 millió hordó olajat vásárolt, ami 9,4 százalékos növekedésenk felel meg az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A kínai olajimport növekedését segítik a magántulajdonban lévő kínai olajcégek beruházásai, amelyekkel a tárolókapacitásokat szeretnék növelni. A kínai vezetés célja, hogy liberalizálja az ország finomítói piacát és ennek érdekében magasabb importkvótákat engedélyez a kisebb finomítóknak.

A BMI Research elemzői szerint az alacsony olajárak és a finomítói kapacitás bővülése azt eredményezi, hogy a következő öt évben folyamatosan nőni fog a kínai olajimport. A szaúdi állami olajvállalat elnöke, Khalid al-Falid közben a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy cége az alcsony árak ellenére sem tervezi a kitermelés csökkentését.

Az ázsiai országok a világ legnagyobb olajimportőrei közé tartoznak. Az első helyen álló Kína ráadásul az Egyesült Államokkal is "versenyez" a legnagyobb importőri címért – írja a CNBC.

  NRGreport
Címkék
#Kína   #kőolajkitermelés   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.