Vállalatok

A Mol megveszi az Eni szlovéniai downstream üzletágát

NRGreport | 2015.11.11. 09:05

A Mol-csoport az Eni magyarországi downstream üzletágának felvásárlása után most bejelentette, hogy átveszi az olasz olajcég szlovéniai vállalatát is. A Mol így összesen 57, korábbi Agip-töltőállomást birtokol majd Szlovéniában, ahol a magyar vállalat a három legnagyobb kiskereskedelmi piaci szereplő egyike lesz.

A Mol Nyrt. és az Eni International B.V. szerdán szerződést kötött az Eni Slovenia doo. teljes tulajdonrészének megvásárlásáról, ezáltal az Eni teljes kis- és nagykereskedelmi tevékenységét is átveszi a magyar olajipari vállalat – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett tájékoztatásban.

A közlemény szerint összesen 17 Agip márkanév alatt működő töltőállomással egészül ki a Mol jelenlegi 40 töltőállomásból álló szlovéniai kiskereskedelmi hálózata, a tranzakció egyúttal lehetőséget biztosít a ljubljanai megjelenésre. Szlovéniában a Mol a három legnagyobb kiskereskedelmi piaci szereplő egyike.

A vételárat a Mol üzleti titokra való hivatkozással nem közölte.

Az elmúlt 18 hónapban 450 töltőállomás felvásárlását jelentette be a Mol Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában, tovább növelve piaci részesedését, és a finomítás–kereskedelem (downstream) üzletágának eredményét – írta a társaság. Október végén a magyar olajipari vállalat az Eni magyarországi downstream üzletágát már megvette.

A Mol-csoport 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Regionális terjeszkedés

A Mol néhány hete jelentette be, hogy átveszi az Eni magyarországi kiskereskedelmi hálózatát és a kenőanyagok kivételével a nagykereskedelmi tevékenységét is. Ez 183 – eddig Agip márkanév alatt működő – benzinkutat érint, amelyekből 108 volt az Eni-é, a többi szerződéses partnereké.

Ezzel a magyar olajcég megszerezte szinte az összes, a régióban korábban az olasz Eni-hez tartozó benzinkutat, beleértve a romániai, szlovákiai és csehországi hálózatokat is.

A Mol még tavaly májusban jelentette be, hogy szerződéseket kötött az olasz Eni társasággal annak csehországi, szlovákiai és romániai leányvállalatainak megvásárlásáról, beleértve a jelenleg Agip márkanév alatt működő 208 benzinkútból álló kiskereskedelmi hálózatot.

A Mol Csehországban – a Lukoil 44 egykori kútjaival együtt – összesen 318 benzinkutat üzemeltet majd, Szlovákiában pedig 41 benzikút került így a Mol-csoport tulajdonába. Ez utóbbi kutakon a logók cseréjét októberben kezdik.

A magyar cégcsoport idén februárban vette át az Eni romániai leányvállalatát és vele együtt az olasz társaság által üzemeltetett 42 romániai benzinkutat. Ezzel a Mol Romániában nagyjából 200 töltőállomást birtokol.

További felvásárlások jöhetnek

A magyarországi Agip-kutakkal kapcsolatban az NRGreport kérdésére a Mol sajtóosztályán azt válaszolták, hogy egyelőre nem zárult le a tranzakció, a zárásához bizonyos feltételek előzetes teljesülése szükséges, többek között a versenyhatósági jóváhagyás. Amíg ez megtörténik, addig az autósok változatlanul találkozhatnak még az Agip-logókkal az utakon. A Mol közölte azt is, nem látja, hogy bármilyen versenyjogi akadályt felvetne a tranzakció.
 
A társaság további akvizíciós terveiről szólva a sajtóosztályon elmondták, hogy a Mol stratégiájának megfelelően vizsgálják a további értékteremtő növekedési lehetőségeket a régióban. Ebbe illeszkedik a társaság szlovéniai akvizíciója.

Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője korábban az NRGreport kérdésére elmondta, hogy a Mol további felvásárlási terveiről egyelőre nincsenek hírek, de vélhetően tovább folytatja a társaság a terjeszkedést a régióban. Az elemző elmondta, hogy a terjeszkedéssel mindenképpen szűkül a piac és ezzel a Mol mozgástere is és kérdés, hogy melyik szomszédos országban lehet a Mol következő célpontja.

  NRGreport
Címkék
#Eni   #Mol   #Szlovénia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.