NRGreport
Menü

Napelemes rendszert építettek ki a nagykanizsai kórházban

Az intézmény éves villamosenergia-igényének 10-15 százalékát biztosítja az a napelemes rendszer, amelyet a nagykanizsai kórházban építettek ki mintegy 134 millió forintos európai uniós forrásból.

Az egészségügyi intézmény épületeinek tetején 743 napelemtáblát helyeztek el, amelyek tízmilliós tételt jelentő energiamegtakarítást tesznek lehetővé az éves áramfogyasztást illetően – mondta Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

A mostanival együtt az utóbbi két évben összesen mintegy hatmilliárd forint fejlesztési forrást használhatott fel a nagykanizsai kórház.

A következő nagyobb beruházás keretében, pályázati forrás felhasználásával kívánják az intézmény teljes energetikai korszerűsítését megoldani, amelynek része a szigetelés és a nyílászárók cseréje, valamint egy biomassza-erőmű megépítése.

A kórházak fenntartóiként az energiaköltségekből a közbeszerzések keretében az elmúlt években sikerült 20-30 százalékos megtakarítást elérni – mondta Koltai Áron, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szolgáltatásfejlesztési igazgatója. A mostani, csaknem 135 millió forintos nagykanizsai beruházás nemcsak az energiaköltségeket csökkenti, de a legtisztább energiaforrásnak számító napelemes rendszer révén évente 180 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.

Forrás: MTI