Címlap

Gázfolyosó Győr és Városföld között

NRGreport | 2015.11.18. 08:39

Gázfolyosóval szeli ketté Magyarországot az FGSZ Földgázszállító Zrt. Az osztrák-magyar-román közös projekt része lesz a 210 kilométeres Városföld-Győr-vezeték.

Nagynyomású gázvezetékkel köti össze a Kecskemét-közeli Városföldet Győrrel, Ercsi érintésével az FGSZ Földgázszállító – írja a Világgazdaság. Az északkelet–délnyugat irányú gáztranzitot segítő beruházást régóta tervezi a társaság, de többször is el kellett halasztania, mert a nyomvonalat már más, nagy, állami "hátszelű" projektek tervezői is kiszemelték maguknak. Most ez az akadály elhárult.

A beruházás várható forrásigényét az FGSZ-nél üzleti titokként kezelik. Korábban viszont Zsuga János, a társaság volt vezérigazgatója azt mondta, hogy ez az építkezés vinné el a rendszerirányító tízéves gördülő fejlesztési tervére szánt, mintegy 100 milliárd forint jelentős részét. A beruházás részeként szükség lesz új kompresszorok telepítésére, illetve a régiek felújítására Csanádpalotán, illetve Városföldön.

Az FGSZ 2016 első felében méri fel a várható szállítási igényeket az úgynevezett Open Season-eljárás során. Ennek eredménye alapján dönt a beruházás ütemezéséről, és ekkor határozza majd meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is a cső használatának tarifáit.

A projektre az osztrák és a román rendszerirányítóval közösen készülnek. Gázfolyosójukon a fekete-tengeri, illetve a Déli Gázfolyosón bárhonnan érkező gázt továbbítanák megrendelőik számára Ausztria felé. Ismertek Románia fekete-tengeri gáztermelési tervei is, de akár orosz gáz is érkezhet majd térségünkbe az osztrák-magyar-román útvonalon.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.