Szabályozás

Irán megkezdte a nukleáris berendezések szétszerelését

NRGreport | 2015.11.19. 09:33

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) jelentése szerint Irán megkezdte a dúsítóberendezések szétszerelését két nukleáris létesítményében – írja a The Guardian.

Irán idén július 14-én kötött megállapodást a nagyhatalmakkal atomprogramjának nagyarányú csökkentéséről, amelyért cserébe az országot sújtó nemzetközi szankciók feloldását kapja. A berendezések szétszerelését az ENSZ fokozottan felügyeli.

A program lassítása azt eredményezi, hogy Irán kevésbé lesz képes nukleáris fegyverrendszerek kifejlesztésére, cserébe viszont az ország újra kiléphet a nemzetközi olajpiacra és külföldi vállalatok is résztvehetnek az iráni olaj- és gázipari fejlesztésekben.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint a Natanz és Fordo dúsítóüzemekben megkezdték a centrifugák és egyéb berendezések szétszerelését. A megállapodás szerint a dúsításhoz használt centrifugák kétharmadát távolítják el az üzemekből. Az IAEA adatai szerint eddig 4500 centrifugát távolítottak el a két említett üzemből, de további 10 ezer leszerelését kell még végrehajtani.

Irán ezen felül azt is vállalta, hogy átalakítja az Arakban épülő új atomreaktort is, amivel jelentősen csökken majd az előállítható – és hadászati célra is alkalmazható – plutónium mennyisége – írja a The Guardian.

  NRGreport
Címkék
#atomalku   #IAEA   #Irán   #urándúsítás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.