NRGreport
Menü

Zsákutcában a szénalapú gazdaság

A WWF friss jelentése szerint a szénbányászattal foglalkozó vállalatok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, és több szénerőmű terve marad az íróasztalfiókokban, mint amennyi végül megvalósul. Magyarországon a kívánt lépések még váratnak magukra.

WWF legutóbb kiadott globális jelentése rámutat arra, hogy az egyre olcsóbb megújuló energiatermelési technológiák tavaly több beruházást vonzottak, mint a szén. 2014-ben a világon megépített új villamos energia kapacitás több mint fele - 59 százaléka - megújuló energia alapú volt.

A jelentés emellett kiemeli, hogy a pénzügyi szektor fokozatosan elfordul a szénnel kapcsolatos beruházások finanszírozásától. A közelmúltban olyan intézményi beruházók, mint a világ egyik legnagyobb biztosítótársaságának minősülő AXA, és olyan világvárosok, mint Oslo vagy Melbourne, illetve, a világ második legnagyobb nyugdíjalapja, a Norvég Nyugdíjalap jelentették be, hogy pénzt vonnak ki a szénnel kapcsolatos befektetéseikből. Ezzel együtt olyan bankok, mint a Credit Agricole és a Bank of America is bejelentették, hogy korlátozzák a szénhez kötődő vállalatoknak nyújtott hiteleiket.

A szénerőműveket és a szénbányászatot egyre több irányból érik támadások. Az éghajlatváltozással, környezeti és egészségügyi hatásokkal kapcsolatos aggodalmak egyre erősebb nyomást gyakorolnak a kormányokra, amelyek így fokozatosan korlátozzák a szén energetikai célú felhasználását. Röviden összefoglalva, a szénre alapuló gazdaság zsákutcába került. Annak érdekében viszont, hogy a globális középhőmérséklet-emelkedést 2 Celsius fok alatt tartsuk, ezt a hanyatlást fel kell gyorsítani.

Samantha Smith, a WWF Globális Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője elmondta: "A szén elégetése önmagában az ipari forradalom óta zajló éghajlatváltozás legnagyobb okozója, így vissza kell szorítanunk és le kell mondanunk róla, mint energiaforrásról. A fejlett országoknak abba kell hagyniuk a szénenergia támogatását, akár export hitel termékekről legyen szó, akár egyéb finanszírozási formákról. A kormányok, illetve más, intézményi befektetők egyre nagyobb mértékben fordulnak el a szénhez kötődő vállalatokba történő befektetésektől."

"A globális energiaszektor komoly átalakuláson megy át, ami nagyon fontos üzenet a párizsi éghajlatvédelmi tárgyalások előtt. Az Egyesült Királyság pár nappal ezelőtt jelentette be, hogy 2025-re kivezeti a szénenergiát az ország energiatermeléséből. Ezzel szinte egy időben az OECD országok is megállapodtak, hogy 2017-től korlátozzák a szénerőművek finanszírozását, most pedig a szomszédos Ausztria is úgy határozott, hogy 2025-ig leállítja a szén alapú energiatermelést. Mindez jelentősen hozzájárul a kibocsátás-csökkentéshez és a szén égetésével összefüggésben lévő olyan egyéb negatív hatások visszaszorításához, amilyen a vízbázisok szennyezése vagy a légúti megbetegedések elterjedése" – mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője.

Itthon nem ilyen egyértelmű a helyzet

A szakértő a magyar helyzetről a következőket mondta: "Hazánkban több területen is szükség van a fosszilis energiák, és ezen belül is a szénenergia visszaszorítására. Egyrészt ki kell vezetnünk a még meglévő szén alapú villamosenergia-termelést, másrészt vissza kell szorítanunk mind a háztartások, mind pedig az önkormányzatok energetikai célú szénfelhasználását, harmadrészt pedig nem szabad megengednünk, hogy szénbányák nyíljanak Európa közepén, olyan védett területek és sérülékeny vízbázisok közvetlen közelében, mint például az Aggteleki Karszt vagy a Sajó-völgy.

Hazánkban sajnos nincs egyetlen olyan intézmény, vállalat, befektetési szolgáltató vagy befektetési alap sem, aki a fentiekhez hasonló vállalást tett volna eddig, pedig a fosszilis energiahordozókba fektetett összeg hazánkban is több százmilliárd forintot tesz ki. A jövőben szeretnénk ezt a folyamatot itthon is elindítani" – mondta Vaszkó Csaba.

A jelentés főbb megállapításai összefoglalva

2014-ben 2,9 százalékkal csökkent a kínai szénfogyasztás

Ez a mennyiség meghaladja az Egyesült Királyság éves szénfogyasztásának mértékét. A visszaesés elsődleges oka a kínai gazdaság strukturális átalakításának elindítása illetve az, hogy Kína tudatosan, egy a jelenleginél fenntarthatóbb és alacsonyabb karbon-intenzitású energiatermelésre kezd átállni.  

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a szénkorszak lezárása felé tettek lépéseket

A szén aránya az energiatermelésben jelentősen zuhan és ez a trend folytatódni látszik a szabályozási környezet szigorításával.

A szénbányászati vállalatok egyre nehezebb helyzetben vannak

A keresletet csökkentő szigorodó szabályozási környezet és az egyre alacsonyabb szénárak a szénbányászatban érdekelt vállalatok profitját csorbítják. Úgy tűnik, ez a folyamat folytatódik, mivel a meghatározó fejlődő gazdaságok - legfőképpen Kína - komoly lépéseket tettek a szénfelhasználástól való függőségük visszaszorítása érdekében.

A szénalapú közművek végzetes ördögi körbe kerültek

Úgy tűnik, hogy az szénerőmű építései tervek sorra kudarcba fulladnak. Ezzel párhuzamosan a nagy európai energiaszolgáltatók (Enel, E.ON, RWE) arra kényszerülnek, hogy a vártnál gyorsabban alakítsák át üzleti modelljeiket és komolyabb szerepet vállaljanak a megújuló energia-termelés területén.

A megújuló energia feltörekvőben van

A nap- és szélenergiába történő beruházások 2014-ben jelentősen megnőttek, olyannyira, hogy a világon megépített új villamos energia kapacitás több mint fele (59%-a) megújuló energia alapú volt, vagyis többnyire megújuló alapú erőművek épültek.

A szénenergiából történő befektetés-kivonás fokozatosan teret nyer a pénzügyi szektorban

Többek között a Norvég Nyugdíj Alap, az Allianz, valamint az AXA biztosítótársaság is bejelentették, korlátozzák a szénnel kapcsolatos vállalatokba történt befektetéseiket. Ezzel párhuzamosan olyan vezető bankok, mint a Credit Agricole és a Bank of America is úgy határoztak, visszafogják a szénágazat hitelezését, egyértelműen jelezve, hogy a pénzügyi szektor bizalma erőteljesen megrendült a szénre épülő gazdaság irányába.

A teljes WWF jelentés itt érhető el.

Forrás: WWF, NRGReport