Szabályozás

Olajár: a pénteki OPEC-értekezletre figyel a piac

NRGreport | 2015.11.30. 10:00

A december 4-i OPEC-értekezlet előtt továbbra is a túlkínálat jellemző az olaj piacán. A WTI típusú nyersolaj beállt a hordónkénti 40-44 dolláros sávba, és a kínálati oldal hírei alapján kevés az esélye annak, hogy a közeljövőben felfelé tör ki az ár. Az egyesült államokbeli tartalékok még mindig nőnek, és Líbia is arra készül, hogy újra megnyissa két nagy mezőjét, és megduplázza a jelenlegi termelését.
 
Szaúd-Arábia makacsul kitart a termelés magas szintje mellett, és ezért egyre több kritikát kap az OPEC-en belülről, főleg a szegényebb államoktól, amelyeknek apad a jövedelmük az alacsony olajár miatt, miközben nem áll módjukban növelni a termelésüket. Ugyanakkor Szaúdi tisztviselők a legutóbbi napokban kifejezték a szándékukat, hogy más termelőkkel összehangolva lépéseket tegyenek az olajár stabilizálódására – ez felerősítette azokat a spekulációkat, miszerint a pénteki OPEC-értekezleten akár meglepő bejelentések is elhangozhatnak – véli Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője. . 

Ennek lehetősége, valamint az a tény, hogy a short pozíciók igencsak megszaporodtak, csökkenti az ár lefelé való mozgásának kockázatát, legalábbis a december 4-i OPEC-értekezlet előtti napokban: a WTI kapcsán a hordónkénti 40 dollár, a Brent olaj esetében pedig a hordónkénti 43 dollár lehet az ármozgás alsó limitje. A következő hónapokban 40 és 50 dollár között valószínűsíthető a WTI nyersolaj mozgástere, de a várható líbiai és iráni olajtöbblet miatt némileg erőseb lesz rövid távon az esés kockázata.
 
A dollár rendületlen erősödése a mélybe küldi a nyersanyagárakat, és természetesen az arany is az áldozatok között van. Az orosz-török konfliktus sem tudott élénkülést hozni az arany piacára, jóllehet a geopolitikai feszültségek idején tradicionálisan megnő a menedékként szolgáló arany iránti kereslet.

  NRGreport
Címkék
#olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.