NRGreport
Menü

Napenergiával termelnek ki olajat Ománban

Meglepő újítással állt elő egy zöld energiával foglalkozó cég az ománi olajkészletek hatékonyabb kiaknázására: napenergiát használnának az olajkutak üzemeltetésére. 

Az Arab-félszigeten fekvő Omán gazdag fosszilis energiahordozókban. Az országnak elsősorban a földgáztartalékai hatalmasak - egyes becslések szerint több mint 3 billió köbméter -, de a kőolajkészletek is jelentősek - írja a CNBC

Ezt az olajkészletet aknázná ki egy, az iparágban meglehetősen szokatlan energiaforrás kihasználásával a GlassPoint Solar nevű vállalat. A cég ugyanis a szintén korlátlanul rendelkezésre álló napenergia segítségével növelné az ománi olajkitermelést. 

A rendszer működése kifejezetten egyszerű: hatalmas tükörrendszerrel fognák fel a napfényt, amit aztán egy vízzel teli csőrendszerre fókuszálnának. Az összegyűjtött fény hőenergiája felforralja a vezetékekben lévő vizet, és az így keletkező gőzt pumpálnák az olajkutakba. 

Az Ománban található kőolaj kifejezetten sűrű és viszkózus, az eljárásban használt forró gőz ugyanakkor felhevíti az olajat is, ezáltal csökken annak viszkozitása, és így könnyebben hozható a felszínre. 

Az eljárás előnye, hogy segítségével nagymértékben csökkenthető az olajkitermeléshez felhasznált földgáz mennyisége. Omán a kinyert földgáz 20 százalékát fordítja az olajkutak üzemeltetésére, az új módszerrel pedig 80 százalékkal csökenthető az olajkitermelésre felhasznált gáz mennyisége, ehelyett azt jóval gazdaságosabb felhasználásra lehetne fordítani. 

A víz forralásához használt tükröket egy üvegházszerű épületben helyeznék el annak érdekében, hogy védve legyenek a homok és az erős szelek károsító hatásaitól. Ez ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a hagyományos naperőműveknél használt tükröknél vékonyabb, ezért olcsóbb tükröket használjanak. 

A cégnek nagyratörő tervei vannak, és november elején már ki is jelöltek egy földterületet, ahol az első napelemeket felállítják majd. A GlassPoint bejelentése szerint a projekt keretében 36 ilyen üvegházat építenek fel, mintegy 3 négyzetkilométernyi területen, ahol átlagosan 6000 tonna napenergiával előállított gőzt termelnek majd naponta. A beruházás 600 millió dollárba kerül - írja a CNBC.

Forrás: CNBC