Címlap

Megérkezett a lengyelországi gázkikötőbe az első földgázt szállító hajó

NRGreport | 2015.12.11. 11:31

Megérkezett péntek délelőtt az észak-lengyelországi Swinoujscie-gázkikötőbe az első, mintegy 210 ezer köbméter cseppfolyós földgázt (LNG) szállító katari hajó, az első szállítmányt a terminál műszaki próbáira használják fel.

A stratégiainak minősített, a gázellátási diverzifikációt biztosító, 2011 márciusa óta mintegy 3,5 milliárd zloty (830 millió euró) költséggel épülő terminál szerelési fázisát októberben fejezték be, a beruházást most tesztelik. Az üzembe helyezés után a két gáztárolós terminál 5 milliárd köbméter kapacitással működik majd, amely Lengyelország évi földgázszükségletének mintegy harmadát elégítheti ki.

A nagy gázszállító egységek közé tartozó, Q-flex típusú, 315 méter hosszú hajó által pénteken továbbított LNG-t a visszagázosító rendszer feltöltésére használják fel. A második hasonló szállítás február elején várható, az akkor érkező gáz a Swinoujsciétől továbbvezető szállítási hálózat tesztelését teszi lehetővé.

A terminál teljes üzembe helyezése a jövő év közepén esedékes. A pénteki szállítmány megérkezését hivatalosan fogadó Marek Gróbarczyk, a lengyel tengergazdaság és belső vízi utak minisztere a sajtónak elmondta: most a terminál tartályait töltik fel, a beruházás teljes befejezésének időpontját a műszaki próbák során esetleg felmerülő technikai hibák megállapítása után lehet meghatározni.

A swinoujsciéi gázkikötő az Európai Unió által támogatott projekt, a horvát Krk-szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető észak-déli gázfolyosó része. A balti-tengeri gázkikötőtől létesített lengyelországi gázvezetékek a másik lengyel kikötőváros, Gdansk, illetve a nyugat-lengyelországi Lwówek felé továbbítják majd a földgázt, és a lengyelországi gázvezetékrendszerből a már létező gázösszekötőkön keresztül Németország, Szlovákia, Csehország és Ukrajna felé is szállíthatnak.

A terminál működését az korlátozza, hogy az ide vezető tengeri útvonalakat keresztező, 2012-ben létesített, jelenleg második szállal kibővítendő orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat megnehezíti a mély, 13,5 méternél nagyobb merülésű LNG-hajók közlekedését.

  NRGreport
Címkék
#cseppfolyós gáz   #gáz   #Lengyelország   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.