Fenntarthatóság

Klímacsúcs: környezetvédők szerint most a kormányokon múlik minden

NRGreport | 2015.12.14. 07:55

Hazai környezetvédő szervezetek szerint bár a párizsi klímacsúcson részt vevő országok elkötelezték magukat az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében, azonban az elfogadott megállapodás nem ad garanciákat arra, hogy a célkitűzéseket el is érjük, ezért még nagyobb felelősség hárul az egyes kormányokra. 

A hat környezetvédő szervezet által aláírt közös nyilatkozat szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az energiatakarékosságot és a megújulók térnyerését biztosító nemzeti hozzájárulásokkal kell garantálni, hogy a párizsi célok teljesüljenek. Mindezek érdekében Magyarországnak is számos intézkedést kell bevezetnie, hogy hatékonyan járuljon hozzá egy tisztább és biztonságosabb jövőhöz.

Álláspontjuk szerint jóval komolyabb kibocsátáscsökkentésre van szükség, mint amit Magyarország uniós tagállamként vállalt. 

Úgy vélik továbbá, hogy az energiahatékonyságot és energiatakarékosságot prioritássá kell tenni. Ennek érdekében szükséges a lakó- és középületek energiahatékonyságának radikális javítása, egyebek közt a lakosság számára is elérhető támogatások biztosításával.

Fel kell számolni a fosszilis energiahordozók támogatását, fokozatosan csökkenteni kell a fosszilis és szennyező energiaforrások felhasználását, és áttérni egy energiatakarékos és megújulóenergia-alapú gazdaságra – írták.

A nyilatkozatot az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet Egyesület és a WWF Magyarország írta alá.

  NRGreport
Címkék
#klímacsúcs  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.