Fenntarthatóság

Napfény nélkül tölti a mobiltelefont az új napelemes asztal

NRGreport | 2015.12.14. 10:12

Egy londoni dizájnstúdió olyan napelemes szobaasztalt fejlesztett ki, amellyel közvetlen napfény nélkül is feltölthetők a mobiltelefonok, laptopok – írja a The Guardian

A Caventou dizájnstúdió a londoni Design vásáron mutatta be legújabb fejlesztését, amely a lakásokba beszűrődő fény erejét használja energiatermelésre. 

A cég egy fémkerettel ellátott asztalt tervezett, amelynek felületén színes fényérzékeny és nagyon vékony napelemeket helyezett el. Az asztal oldalába egy USB-portot szereltek, ahová mobiltelefont vagy tabletet, laptopot lehet csatlakoztatni. 

A Current Table névre keresztelt asztal különlegessége, hogy nem szükséges közvetlen napfény az eszközök töltéséhez, elegendő, ha egy világos helyiségben helyezik el az asztalt. Az eszköz ily módon felhős, de egyébként világos időben is működik, szemben például a hagyományos napelemekkel, amelyek felhős időben jóval kisebb hatásfokkal, vagy egyáltalán nem működnek. Az asztalban végigfutó vezetékek egy akkumulátorba futnak, amely tárolja az összegyűjtött energiát, így akár hosszabb ideig is használható. 

Az asztal prototípusát a londoni Design Múzeumban állították ki, de rövidesen indulhat a sorozatgyártása is. A cég tervei szerint a későbbi verziók már indukciós töltéssel működnek majd, azaz az eszközöket elegendő lesz az asztal lapjára helyezni. A stúdió emellett hasonló elven működő ablakot és egyéb bútordarabokat is fejleszt. Az asztal ára nem lesz olcsó: az első verziók becslések szerint 2000-3000 fontba kerülnek majd – írja a The Guardian. 

Az Inhabitat.com oldalán pedig több más, környezetkímélő megoldásokkal készített bútordarabot is nézegethet.

  NRGreport
Címkék
#napelem   #napenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.