NRGreport
Menü

Besározódott a Renault, szakadt az árfolyam

A francia média híradásai következtében mélyrepülést hajtottak végre a Renault részvényei a csütörtöki kereskedésben: a hírek arról szóltak, hogy az autógyártó a VW-hez hasonlóan manipulálta az emissziós értékeit. Ugyan ezt cáfolták, később egy hatósági házkutatás sem talált erre bizonyítékot, a társaság papírjai 20 százalékos mínuszban is jártak.

Úgy tűnik, a mostani ideges helyzetben a gyanú is elég ahhoz, hogy egy cég kanosszajárásba kezdjen: a francia média, többek között az AFP hírügynökség és a France Inter közszolgálati rádió arról számoltak be, hogy a Renault a Volkswagenhez hasonlóan manipulálta dízel emissziós értékeit, ill., hogy a hivatalosan közzétett adatoknál sokkal rosszabbak a valós mérések. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a társaság papírjai meredek zuhanásba kezdjenek – rövid időn belül már 20 százalékos mínuszban voltak, ami nem csekély értékvesztés.

Az árfolyamzuhanás azt követően kezdődött, hogy az AFP francia hírügynökség közölte: a francia gazdasági minisztérium ügynökei a cégcsoport több irodájában tartottak házkutatást és számítógépeket, szervereket foglaltak le. A France Inter közszolgálati rádió pedig arról számolt be, hogy a Renault esetében a vizsgálatok különösen rossz eredményekkel zárultak.

A Renault azonnal sietett cáfolni azt, hogy bármilyen csalásról lenne szó: közölte, hogy esetében a cég székhelyén, a Párizs közeli Boulogne-Billancourt-ban, valamint a két nagy fejlesztőközpontban, a fővárostól délre és nyugatra voltak házkutatások, melyek csak "nyomozati kiegészítések" voltak. Ezek célja, hogy a Volkswagen-botrányt követően Franciaországban felállított független technikai bizottság, a DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes - versenyjogi, fogyasztóvédelmi és csalásellenes hivatal) "az első vizsgálati elemeit véglegesen megerősítse". Az autógyár szerint az eddigi tesztek nem jeleztek csalásra lehetőséget adó szoftverekkel üzemelő motorokat a Renault-járművekben.

A Volkswagen autógyár károsanyag-kibocsátási botrányát követően Franciaországban a kormány kezdeményezésére szeptember végén kezdődtek véletlenszerű tesztelések az országban forgalmazott valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy százon, hogy ellenőrizzék, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat.

A Renault később meg is erősítette, hogy nem találtak csalásra lehetőséget adó szoftverrel üzemelő motort.

Ezt követően, késő délután Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter tartott sajtótájékoztatót, ahol elismerte, hogy csaló szoftvert valóban nem találtak. Azt is hozzátette azonban, hogy a vizsgálat adatai szerint a dízelmotorral működő Renault-modellek károsanyag-kibocsátása meghaladja az engedélyezett szinteket. Ségolene Royal közölte, hogy a Renault és a két külföldi márka esetében is azt állapították meg, hogy a szén-dioxid- és a nitrogén-oxid kibocsátásának szintje meghaladja az engedélyezettet, de csalást lehetővé tévő szoftverekkel egyik sem volt felszerelve. A francia környezetvédelmi miniszter nem nevezte meg a két külföldi autómárkát.

A bejelentés és a Renault közleménye azonnal agresszív visszavásárlási hullámot indított el a párizsi tőzsdén, végül a Renault-részvények a 20 százalékos mélypont után „csak” 10,28 százalékos veszteségben, 77,75 eurón zárták a napot.

A másik nagy francia autógyártó, a PSA Peugeot Citroen napközben jelezte, hogy náluk nem volt házkutatás, és a motorok hatósági tesztelésekor semmilyen probléma nem mutatkozott.

Forrás: NRGReport