Fenntarthatóság

Németország felgyorsítaná a szénipar leállítását – Scientific American

NRGreport | 2016.01.21. 09:34

A német energiaügyi miniszter szerint 2040-ig teljesen le kell állítani a szénkitermelést Németországban. 

Barbara Hendricks német energiaügyi miniszter felgyorsítaná a német szénkitermelés és szénfelhasználás teljes leállítását. Az erről szóló javaslatot még nyár előtt szeretné letenni Angela Merkel kancellár íróasztalára, ezt megelőzően az energetikai vállalatokkal, szakszervezetekkel és tartományi vezetőkkel folytatott egyeztetéseket pedig március végéig szeretnék lezárni – írja elemzésében a Scientific American magazin. 

A szénkitermelés leállításáról szóló viták a német közélet mindennapjaihoz tartoznak, és a párizsi klímacsúcs után a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosának számító Németországra rossz fényt vetne a kitermelés folytatása. Hendrick javaslata szerint a szénkitermelést legkorábban 2040-re lehetne teljesen leállítani Németországban, míg a szénipar szereplői legalább 2050-ig folytatnák a működést. 

Környezetvédelmi szakemberek szerint a szénkitermelés leállítása a 2030-as évek elején nemcsak tudományos alapon szükséges, de technikailag és gazdasági szempontok alapján is megvalósítható. Ha az erőművek nullára csökkentenék a szénfelhasználást, példájukat más iparágak is követnék – vélik. A szénipar fokozatos és tervszerű leállítása pedig azt is jelentené, hogy a részvényeseknek lenne idejük felkészülni az átállásra, megakadályozva így a nagyarányú elbocsátásokat. 

Az elemzés teljes szövegét itt olvashatja el. Az NRGreport cikkét a világ széniparának kilátásairól pedig itt éri el. 

  NRGreport
Címkék
#Németország   #szénipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.