Fenntarthatóság

Véget érhet a bojlerek és hősugárzók kora

NRGreport | 2016.01.21. 10:14

A nap- és szélenergiából származó elektromos áram tárolásának új módját próbálja ki egy konzorcium 1250 európai háztartásban. Ha a kísérlet beválik, a háztartások akár 27 százalékot is spórolhatnak energiaköltségeiken, és a központi szabályozás révén a hálózati csúcsterhelések is csökkennek – írja a 444.hu

A megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szervezeteket tömörító RealValue konzorcium ír, német és lett háztartásokat szerelne fel távolról, központilag szabályozható fűtési rendszerrel. A kísérletben részt vevő fogyasztók havi 10 dollárt kapnak a konzorciumtól, amelyet energiaszámláikra használhatnak fel, cserébe vállalniuk kell, hogy lakásaikban nem nyúlnak a fűtésszabályozóhoz. 

A távolról szabályozható Quantum hőtárolós fűtési rendszerben nagy mennyiségű energia tárolható, és az elektromos hálózat igényei szerint vezérelhető ki rá az épp felesleges árammennyiség. A kísérletben részt vevő háztartások fűtését egy központi szoftver szabályozza a kiszolgáló hálózat igényei szerint, figyelembe véve a meteorológiai előrejelzéseket. 

A kísérlet szervezői szerint ezzel a módszerrel akár 27 százalékos energiamegtakarítást is elérhetnek, miközben a hálózati csúcsterhelések csökkennek és az energiaszabályozás is finomabban működik. A korszerűbb berendezésekkel az európai elektromos hálózat megbolygatása nélkül, egyedül a régi bojlerek cseréjével évi 55 GW-nyi eddig elvesztett csúcskapacitást lehetne üzembe helyezni, ha pedig a korszerűtlen hősugárzókat is lecserélnék, 93 GW-nyi kapacitást lehetne felhasználni – írja a 444.hu.

  NRGreport
Címkék
#RealValue   #távfűtés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.