Címlap

A Gazprom szerint jogtalan az ukrán versenyjogi bírság

NRGreport | 2016.01.25. 08:05

Az ukrán versenyjogi bizottság 3,4 milliárd dolláros bírsággal büntette a Gazpromot piaci helyzetével való visszaélés miatt. 

A Gazprom jogalapot nélkülözőnek tartja a domináns piaci pozícióval való visszaélés miatt rá kiszabott ukrán bírságot, miután nem folytat üzleti tevékenységet Ukrajnában – közölte az orosz vállalat.

Az ukrán versenyjogi bizottság (AMCU) pénteken 85 milliárd hrivnya (3,4 milliárd dollár) bírságot szabott ki a Gazpromra az ukrajnai földgáztranzit-piacon élvezett domináns pozícióval való visszaélés miatt. 

"A döntés meglepetésként ért bennünket, mivel a Gazprom semmiféle üzleti tevékenységet nem folytat ukrán területen, ugyanis az Orosz Föderációból érkező földgázt az orosz-ukrán határon az ukrán Naftohaz veszi át" – írja a Gazprom közleménye. 

Az AMCU korábbi megkeresésére a Gazprom már tájékoztatta az ukrán versenyjogi bizottságot arról a tényről, hogy nem folytat üzleti tevékenységet ukrán területen. A dokumentumban a szerződésben rögzített feltételeket felvázolva leszögezte, hogy az ukrán fogyasztóknak és a tranzitcélra szánt gázt a Naftohaz veszi át a Gazpromtól Oroszország nyugati határán, majd a tranzitgázt a Gazprom veszi át európai ügyfelei számára Ukrajna nyugati határán. 

A Gazprom közleménye rámutat, hogy az ukrán bírság egyúttal azt a látszatot is próbálja kelteni, mintha a Gazprom megsértette volna a szerződéses feltételeket, így azt szabadon lehet módosítani. Ennek a ténynek a megállapítására viszont egyedül a stockholmi kereskedelmi kamara arbitrációs intézete (The Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce) a hivatott, amit mindkét fél, a Gazprom és a Naftohaz is a vitás kérdések rendezésére választott bíróságként elfogadott – szögezi le a Gazprom közleménye.

  NRGreport
Címkék
#Gazprom   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.