Vállalatok

Olcsóbban jön az orosz gáz Magyarországra

NRGreport | 2016.01.25. 09:00

A tavaly lejárt hosszú távú szerződés kiegészítő megállapodása szerint a 2015-ben át nem vett gázmennyiség leszállítása átütemezhető. 

A tavaly őszi 245 dolláros ezer köbméterenkénti ár helyett januárban 200 dolláros áron érkezik orosz gáz Magyarországra – tudta meg a Vg.hu

Az olcsóbb ár egy tavaly év végén lejárt szerződésen alapul, amelyben szerepelt egy kiegészítő megállapodás arról, hogy a 2015 végéig át nem vett gázmennyiség lehívását átütemezheti Magyarország. Becslések szerint ez 20 milliárd köbmétert jelent, amit várhatóan évi 4 milliárd köbméteres tételekben vesz át a Magyar Földgázkereskedő Zrt. A magyar gázimport csökkenését, valamint a lakossági és intézményi felhasználást figyelembe véve ez a mennyiség akár 2022-ig is kitarthat. 

A cég nem árult el részleteket a szerződésről, de jelezte a lapnak, hogy ezzel a megállapodással jó időre megoldott az orosz forrású gázszállítás. Az orosz szállítás mellett rendelkezésre állnak a magyarországi tárolókban lévő készletek is. A hazai tárolói kapacitások jóval nagyobbak az itthoni igényeknél, ezért arra is alkalmasak, hogy az egész térség gázellátási biztonságát javítsák. A Gazprom is tárolt már Magyarországon földgázt 2014-ben, de tavaly nem élt ezzel a lehetőséggel. A lap úgy tudja, hogy ez a lehetőség ismét felmerült.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.