Fenntarthatóság

Börtönt kapott a Prestige tankhajó kapitánya

NRGreport | 2016.01.27. 09:08

A bahamai zászló alatt hajózó, líbiai tulajdonú tartályhajó 2002 novemberében kapott léket a spanyol partok közelében, majd kettétört és elsüllyedt. Az óceánba 50 ezer tonna nyersolaj ömlött. 

Gondatlanságból okozott környezetkárosítás miatt a spanyol legfelsőbb bíróság kedden két év börtönbüntetésre ítélte a Prestige tartályhajó kapitányát, ezzel őt téve felelőssé a tizenhárom évvel ezelőtti szerencsétlenségért, amely a dél-európai ország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta.

A 77 ezer tonna nyersolajat szállító, bahamai zászló alatt közlekedő, 26 éves tartályhajó 2002. november 13-án léket kapott egy viharban Spanyolország északnyugati partjainak közelében, majd hat nappal később kettétört és elsüllyedt. Az óceánba ömlött körülbelül 50 ezer tonnányi nyersolaj mintegy 1700 kilométer hosszan szennyezte be Spanyolország, Portugália és Franciaország tengerparti szakaszát.

A balesettel kapcsolatban a spanyol hatóságok felelőssége is felmerült, mivel a tankert arra utasították, távolodjon el a partoktól. Ezt a parancsot a hajó kapitánya eleinte megtagadta, és egy kikötő felé akarta venni az irányt. A baleset után a spanyol kormánynak azt vetették a szemére, hogy ezzel a vitatott döntéssel tovább súlyosbította az olajszennyezés következményeit.

Az ügyben eljáró La Coruna-i törvényszék 2013 novemberében felmentette az ügy három vádlottját, köztük Aposztolosz Mangourasz kapitányt. A bíróság indoklása szerint a balesetet szerkezeti hiba okozta, amelynek eredetét senki nem tudja pontosan meghatározni. Ugyanakkor a kapitány kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért nem engedelmeskedett azonnal az utasításoknak.

A spanyol legfelsőbb bíróság most hatályon kívül helyezte ezt a több mint két évvel ezelőtti ítéletet. Megállapítása szerint a már 80 éves kapitány tisztában volt hajó nem megfelelő állapotával és a rossz időjárási körülményekkel, vagyis az utazás kockázataival. A korábbi, engedetlenség miatt kirótt büntetése alól viszont felmentette. 

A bíróság megállapította a hajó tulajdonosának, a Mare Shipping Inc. nevű cégnek másodlagos felelősségét, így a kártérítési perben a kapitánnyal együtt felelősségre vonható. Ennek maximális összegét nem állapította meg a bíró.

Luis Navajas ügyész több mint 4,3 milliárd eurós kártérítési összeget javasolt, a katasztrófa okozta kár teljes nagyságát ennyire becsülik a szakemberek. 

A baleset nyomán több tízezer madár pusztult el a szennyezett partszakaszokon, és ideiglenesen a halászatot is be kellett szüntetni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.