NRGreport
Menü

Tízezreket bukunk a gázárakon

Az eddig elhalasztott gázárcsökkentés évi több tízezer forintos többletkiadást jelentett egy átlagos magyar háztartásnak. Eközben a magyarországi tározók ürülnek - láthatóan az állam is az olcsóvá vált orosz gáz betárazására készül – írta a Napi.hu.

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent az orosz import gáz ára: a Gazprom hivatalos közlése szerint, míg tavaly az első negyedévben 284 dollárt kértek ezer köbméter gázért, addig az idei első negyedben 180 dollárt. Sőt, a következő hónapokban 169 dollárra csökkenhet az orosz földgáz nagykereskedelmi ára az oroszok üzleti tervei szerint, a Napi.hu cikke szerint.

Míg a földgáz ára csökkent, addig a dollár erősödött, így a forintban számolt áresés tompább: tavaly az első negyedévben egy köbméter orosz gáz ára nettó 77,2 forint volt, ez idén januárban 51,4 forintra jön ki. Ezzel szemben a Főgáz egyetemes szolgáltató árai 2014 áprilisa - a választások - óta változatlanok. Az 1200 köbméter alatti éves gázfogyasztás esetén nettó 80 forintot kérnek a fogyasztótól, efelett 90 forint volt az ára.

Tavaly még vesztesége keletkezett a szolgáltatóknak, hisz a nettó nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árakból kellett finanszírozni a szállítás, elosztás költségeit, ma viszont már masszív nyereség képződik. A 80-90 forintos nettó árra rakódik még a 27 százalékos áfa és az 1 százalékos biztonsági készletezési díj.

A beszerzési ár csak a felét teszi ki a lakossági gázárnak, ötödét az áfa, míg közel 30 százalékát az elosztási díj és az árrések vitték el. Ezzel együtt ma már régen lenne létjogosultsága a fogyasztói árak csökkentésének. Erről a versenypiacon nem is kellene beszélni, ám a földgáz árát a kormány 2010-ben újra politikai kérdéssé tette – írta a Napi.hu.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: Napi.hu