Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mélyponton az amerikai energiacélú szénfelhasználás

NRGreport | 2016.02.04. 10:00

Az Egyesült Államokban a valaha volt legkisebb mennyiségű szenet használták fel elektromos áram termelésére 2015-ben, ami egy újabb baljós előjel az amúgy is erőlködő szénipar számára – írja a The Guardian. 

A Sustainable Energy in America című jelentés szerint a leginkább légszennyezőnek tartott fosszilis energiahordozó, a szén az elmúlt évben csupán 34 százalékát tette ki az elektromos energiatermeléshez felhasznált energiahordozóknak az Egyesült Államokban. Ez az arány 1949, az adatok első regisztrálása óta a legalacsonyabb. 2014-ben 39 százalékos volt a szén felhasználása az energiatermelésben. 

Ez az év fordulópont volt abban a hosszú távú célkitűzésben, hogy az Egyesült Államok a széntől teljesen függetlenné tegye energiatermelési képességeit – mondta a lapnak Colleen Regan, a Bloomberg New Energy Finance energetikai elemzője. 

A szénfelhasználás csökkentése az erőművek károsanyag-kibocsátására is hatással volt. Az amerikai erőművek tavaly a 2005-ös szinthez képest 18 százalékkal kevesebb káros anyagot termeltek. Barack Obama elnök tiszta erőművek terve szerint 2030-ra a 2005-ös értékhez képest 32 százalékkal kell csökkenteni az energiaszektor káros kibocsátását, ennek felét tehát viszonylag rövid idő alatt sikerült elérni. 

Az energiacélú szénfelhasználás visszaesése alighanem megpecsételi a szénipar sorsát az Egyesült Államokban, ahol a csökkenő árak miatt már eddig is több ezer munkást kellett elbocsátani és nagy szénbányász vállalatok mentek csődbe. Az elmúlt hónapban a második legnagyobb amerikai szénipari cég, az Arch Coal jelentett csődöt, 2015-ben pedig két kisebb vállalat, az Alpha Natural Resources és a Patriot Call húzta le a rolót. 

Az iparág képviselői Obamát hibáztatják a szektor mélyrepüléséért, mivel szerintük az elnök háborút hirdetett a szén ellen. A jelentés szerint ugyanakkor a széniparra továbbra is az olcsó földgáz jelenti a legnagyobb veszélyt.

Több energiatermelő cég ráadásul elébe megy az előírásoknak, és önként állítja le az elavult széntüzelésű erőműveit. A teljes kapacitás közel 5 százalékát állították le így Amerikában. Colleen Regan szerint a leállítások azt jelentik, hogy a jelentésben szereplő változások nem átmeneti jellegűek, hanem komoly strukturális átalakításnak tekinthetők, hiszen ezeket az erőműveket a jövőben már aligha kapcsolják vissza a rendszerbe.

A szakértő szerint a trend folytatódik 2016-ban is, és további széntüzelésű erőműveket állítanak majd le, de valószínűleg kevesebbet, mint 2015-ben. A szén ettől függetlenül még jó pár évig jelentős hányadot tesz ki az amerikai energiamixben. A becslések szerint 2030-ban a teljes energiatermelés még mindig 24 százalékát a szén adja majd – írja a The Guardian. 

  NRGreport
Címkék
#Egyesült Államok   #szén  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.