Szabályozás

Az OPEC-en belül Irán növelte legjobban az olajkitermelést

NRGreport | 2016.02.15. 08:15

Az alacsony olajár ellenére Irán a következő hónapokban fokozatosan növelné olajkivitelét – közölte az ország első alelnöke. 

Esak Dzsahangiri, Irán első alelnöke vasárnap bejelentette, hogy országa fokozatosan növeli olajkivitelét. A jelenlegi napi 1,3 millió hordós export márciusban másfél millióra nő, a március 21-ável kezdődő évben pedig eléri majd a napi 2 millió hordót – idézi az MTI-t a Portfolio

A Nemzetközi Energiaügynökség múlt heti prognózisában további árcsökkenést valószínűsített, amit elsősorban a kitermelés várható növekedése okoz majd. Korábban az OPEC tagországai sem tudtak megállapodni a kitermelés csökkentéséről, mert az olakitermelő országok piaci részesedésük elvesztésétől tartanak egy ilyen lépés esetén. 

Az OPEC napi kteremlése 32,63 millió hordóra nőtt januárban, amit pont a nemzetközi szankciók alól felszabaduló Irán 80 ezres napi kitermelés-növelése okozott. Az OPEC vezető tagállama, Szaúd-Arábia, valamint Irak is növelte kitermelését januárban, igaz, az iráninál kisebb mértékben. 

Pénteken az eddigiekhez képest hatalmas napon belüli áremelkedést produkált az olaj: az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 11 százalékkal (3,30 dollárral) 33,36 dollárra emelkedett. A Brent ára a héten összességében 2,1 százalékkal csökkent, az év eleje óta mintegy 11 százalékkal esett.

  NRGreport
Címkék
#Irán   #olajkitermelés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.