Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Mit sem ér az olajkitermelői megállapodás

NRGreport | 2016.02.16. 12:28

Az olajtermelés próbaképpen történő befagyasztásáról állapodott meg a két legnagyobb olajtermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország az országok energiaügyi minisztereinek Dohában tartott megbeszélésén.

A döntés csak látszatmegállapodás a kritikusok szerint, hiszen a kitermelés januári szinten történő és nem végleges, csak próbabefagyasztásáról döntöttek. A piac és az elemzők azt várták, hogy a kitermelés csökkentéséről döntenek majd.

Az ülésen a vendéglátó Katar mellett Venezuela olajügyi minisztere is részt vett. A négy ország felszólította a többi olajtermelőt, hogy kövessék példájukat.

A piac csalódása azonnal meg is mutatkozott az olajárakban: percekkel a bejelentés előtt az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1,52 dollár, vagyis 4,6 százalék pluszban, 34,92 dolláron tartózkodott. Ahogy közölték a döntést, a nyereség mindössze 37 dollárcentre zsugorodott. A WTI is visszaesett 30 dollár alá, pedig 31 dollár fölött is járt.

Az érintettek ennek ellenére bíznak abban, hogy olyan döntést hoztak, amely stabilizálja majd a piacot. Ez azonban elemzők szerint édeskevés lesz.

Az olajpiacon még mindig brutális a többlet, így az OPEC és Oroszország is rekordszinten pumpálják az olajat, közben az amerikai palaolaj-kitermelés is csak lassan csökken, írta a CNNMoney.

Eközben a kereslet is szűkül, a globálisan gyenge konjunktúrának köszönhetően. Az olyan OPEC-tagok, mint Nigéria és Venezuela, továbbra is a koordinált olajkitermelés-csökkentés mellett fognak érvelni.

Ahogy korábban írtuk, az OPEC és Oroszország kitermelése továbbra is igen magas szinten van, 2015-ben az olajkartell napi 32,6 millió hordóra növelte kitermelését az IEA adatai szerint. Oroszország kitermelése pedig 2015-ben elérte a rekordnak számító napi 10,8 millió hordót.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.