Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Tárgyalnak az olajnagyhatalmak

NRGreport | 2016.02.16. 08:14

Szaúd-Arábia, Venezuela, Katar és Oroszország olajminisztere megkezdték tárgyalásukat az olajpiacon kialakult helyzetről és a kitermelés esetleges visszafogásáról. A tárgyalás célja az olajár stabilizálása, azaz az árfolyam emelése. A hírre az olaj ára a pénteki ralit követően tovább emelkedik, a Brent és a WTI típusú olaj ára is több mint 5 százalékot emelkedett.

Hétfőn Amerikában zárva tartottak a tőzsdék, így az olaj is visszafogott kereskedés közepette emelkedett tovább, a Brent és a WTI 1-1,5 százalékot erősödött. Kedden reggel viszont nagyobb lendülettel indult meg az emelkedés, a WTI közel 5 százalékkal ugrott meg, ezzel ismét 31 dollár közelébe ért. Az európai benchmark Brent pedig 3 százalékkal került feljebb, ezzel 34 dollár fölé kapaszkodott.

Az emelkedést a pénteki ralihoz hasonlóan elsősorban a kitermeléscsökkentéssel kapcsolatos hírek hajtják. A tárgyalások erősítik azon várakozásokat, hogy a meghatározó OPEC és nem OPEC kitermelő országok végső soron a kibocsátás visszafogásáról hoznak döntést.

Az ausztrál ANZ bank elemzői szerint a szaúdiak alapvetően nem törekszenek arra, hogy visszafogják kitermelésüket, de dönthetnek így, amennyiben más országok is csatlakoznak hozzájuk – írta a Portfolio.hu. Az OPEC és Oroszország kitermelése továbbra is igen magas szinten van, 2015-ben az olajkartell napi 32,6 millió hordóra növelte kitermelését az IEA adatai szerint. Oroszország kitermelése pedig 2015-ben elérte a rekordnak számító napi 10,8 millió hordót.

  NRGreport
Címkék
#Katar   #olaj   #olajár   #OPEC+   #Oroszország   #Szaúd-Arábia   #Venezuela  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.