NRGreport
Menü

Hatezer százalékos benzináremeléssel menekülne Venezuela

Nicolas Maduro venezuelai elnök brutális, 6000 százalékos benzináremeléssel próbálja kilavírozni országát az alacsony olajár okozta gazdasági krízisből - idézi a Guardiant az Index

A szinte egyedül az olajbevételekből élő ország gazdasága az olajár zuhanása miatt került válsághelyzetbe. A kiutat Nicolas Maduro elnök a benzin árának emelésében látja: egy liter 95-ös benzin ára 0,097 bolivárról 6 bolivárra nő péntektől. Az elnök szerint az így képződő pluszbevételekből az oktatás és az egészségügy helyzetét javítanák, és lakhatási programokra is jutna. 

A világ egyik legnagyobb olajkészletével rendelkező dél-amerikai országban eddig szinte ingyen juthattak benzinhez a lakosok, a mostani emeléssel is csak 170 forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy liter üzemanyagért.  

A benzináremelés mellett az ország nemzeti valutáját, a bolivárt is leértékelik a dollárral szemben, az élelmiszer- és gyógyszerimportnál használt hivatalos átváltási ráta 6,3 bolivár/dollárról 10 bolivár/dollárra változik - idézi a lapot az Index. 

Forrás: Index