NRGreport
Menü

Az iráni olajminiszter szerint vicc az OPEC termelésbefagyasztása

Bidzsan Zangeneh szerint a vicc kategóriába tartozik, hogy a napi 10 millió hordós kitermeléssel rendelkező Oroszország és Szaúd-Arábia Irántól is a kitermelés befagyasztását kéri. Irán nem tervez ilyen lépést, sőt új olajmezőket állít csatasorba, és az idei év végére napi 250 ezer hordóval növelné a kitermelt nyersolaj mennyiségét. 

Irán a nemzetközi szankciók feloldása óta napi 500 ezer hordóval növelte olajexportját és további 250 ezer hordós növelést tervez, miután egy újabb olajmezőn indult be a termelés. 

Bidzsan Zangeneh iráni olajminiszter elmondása szerint az Észak Azadegan olajmezőn 2016 végére napi 250 ezer hordóval nőhet a termelés. Az ehhez szükséges fejlesztések hamarosan lezárulnak és az új olajmező már üzembe is állt. A termelésbővítés több fázisban valósul majd meg - írja az Oilprice.com

Az Azadegan olajmező az iraki-iráni határon felszik, és a két ország közösen használja a mintegy 5,6 milliárd hordós tartalékkal rendelkező mezőt. Az első két fázis elkészültét követően napi 150 ezer hordóval bővülhet a kitermelés, amit aztán fokozatosan növelnének 250 ezerre. 

Zangeneh közölte, hogy Irán a 2016-tól 2021-ig tartó időszak végére napi 4,6 millió hordó nyersolajat szeretne kinyerni kútjaiból. A cél eléréséhez ugyanakkor 40 millió dollárnyi befektetés szükséges. 

Az iráni olajminiszter által közölt adatok szerint az ország olajtermelésének 75 százalékát jelenleg nyolc-kilenc olajmező adja, amelyek termelése folyamatosan csökken, ezért van szükség új mezők feltárására. 

Hasonlóan nagyratörő tervei vannak Iránnak a földgázkitermelés területén is. Az ország 2018 második negyedévére szeretné elérni a napi 1,1 milliárd köbméteres kitermelési szintet. A Katarral közösen üzemeltetett óriási méretű Dél-Pars gázmező az idei év végéig kapcsolódik be a hálózatba, amellyel Irán vélhetően megelőzi majd kitermelésben a gáznagyhatalomnak számító Katart. Az iráni gázexport elsősorban Irakba, Pakisztánba és Ománba irányul majd a tervek szerint. 

A fejlesztéseknek és a termelés növelésének eredményeként Irán 2017-ig összesen 15 milliárd dollár értékben szeretne szerződéseket kötni nagy nemzetközi cégekkel. 

Az iráni vezetők által az utóbbi napokban bejelentett termelésnövelés új perspektívába helyezi az OPEC-vezető Szaúd-Arábia és Oroszország azon szándékát, hogy az olajár felfuttatása érdekében az érintett államok a januári szinteken fagyasszák be kitermelésüket. Irántól hasonló lépést várna el a szervezet, de az ötletet az iráni olajminiszter nevetségesnek nevezte. 

A vicc kategóriába tartozik, hogy két, napi 10 millió hordós kitermeléssel rendelkező ország arra kéri a napi 1 millió hordót termelő Iránt, hogy szintén fagyassza be kitermelését a januári értékeken - mondta a miniszter az iráni Press TV-nek adott interjújában. 

Oroszország és Szaúd-Arábia, kiegészülve Venezuelával és Katarral a múlt hét elején állapodott meg Dohában arról, hogy az olajpiac stabilizálása érdekében a januári szinteken rögzítik a kitermelésüket. Irán még e hét elején közölte, hogy üdvözli a megállapodást, de a saját kitermelésének befagyasztására nem hajlandó - írja az Oilprice.com
 

Forrás: Oilprice.com