NRGreport
Menü

21%-os növekedés volt az energiaszektor beruházásaiban

A múlt év utolsó negyedévében 7,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és ezzel az első három negyedév 3,2 százalékos visszaesése után az év egészében 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A negyedik negyedévi nagy növekedés az előző negyedévi 6,7 százalékos visszaesés után elsősorban a költségvetési szervek beruházásainak köszönhető, ahol 70 százalékos volt a növekedés, míg a vállalkozások körében 6,2 százalékkal csökkent a beruházások volumene. A KSH szerint jelentős mértékben, 90 százalékkal nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban, 40 százalékkal az oktatásban, és 35,8 százalékkal a művészet, szórakoztatás, szabadidő statisztikai körében. Döntően az év végi európai uniós forrásokból megvalósult gép- és berendezésvásárlásoknak köszönhetően az egészségügyben 110,0 százalékkal nőttek a beruházások és az év egészében 40,4 százalékkal emelkedtek, holott az első háromnegyed évben még 9,0 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.

A feldolgozóiparban 7,1, az építőiparban 6,5, a mezőgazdaságban 29,3 százalékkal elmaradtak a beruházások a 2014 utolsó negyedévétől.

A feldolgozóiparban az előző évi 9,6 százalékos növekedés után 6,0 százalékkal csökkent a beruházások volumene, az energiaszektorban viszont 21,0 százalékos növekedés volt - közölte a KSH.

Forrás: MTI