NRGreport
Menü

Üzentek az OPEC-nek a palaolaj-kitermelők: 40 dollárnál megint beszállnak

Egyre hatékonyabbak a palaolajat kitermelő amerikai kutak, már régen nem 60-70 dollárnál van az a határ, ahol a palaolaj-kitermelő vállalatok felpörgetnék beruházásaikat és kitermelésüket. Ha eléri a 40 dollárt az olaj világpiaci ára, növelik beruházásaikat.

Egy évvel ezelőtt az amerikai palaolaj kitermelők még úgy látták, hogy hordónként legalább 60 dolláros olajár mellett pörgetnék fel a kitermelésüket, most azonban már 40 dolláros ár mellett is a kitermelés jelentős bővítése mellet döntenének.

A palaolajcégek vezetőinek elmúlt hetekben adott nyilatkozatai nem csak arra utalnak, hogy az iparág elképesztően ellenálló, de figyelmeztető jel is, hiszen amennyiben a palaolaj-kitermelés ismét felpörög, akkor nem tud érdemben enyhülni az olajpiaci túlkínálat, ez pedig nyomás alatt tarthatja az olaj árát.

A Continental Resources például 40 dollár feletti olajárnál már megnövelné a beruházásait, így a kitermelés 2017-ben több mint 10 százalékkal emelkedhet. A Whiting Petroleum márciustól már nem fúr újabb kutakat, de 40-45 dolláros olajárnál már néhány kutat befejezne, miközben egy évvel ezelőtt még 70 dolláros olajár mellett terveztek hasonlót – írta a CNBC a Reutersre hivatkozva.

A palaolaj kitermelés költségei, a technológia fejlődése mellett a kutak hatékonysága jelentősen nőtt, több palaolajat kitermelő kút már nem csak Észak-Amerikában, de globálisan is az alacsonyabb kitermelési költségű kutak közé tartozik.

Forrás: CNBC